Reasoning MCQ Questions with answers

Here Important Reasoning MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Reasoning mcqs in hindi here.

Learn Reasoning MCQs [Page 4 of Department 31]

T

Tina Singh • 11.74K Points
Tutor II Reasoning

31) Select the word which has same relation:
PETAL : FLOWER

  • (A) salt : pepper
  • (B) tire : bicycle
  • (C) base : ball
  • (D) sandals : shoes
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

A petal is a part of a flower; a tire is a part of a bicycle.

T

Tina Singh • 11.74K Points
Tutor II Reasoning

33) Select the word which has same relation:
ELEPHANT : PACHYDERM

  • (A) mantis : rodent
  • (B) poodle : feline
  • (C) kangaroo : marsupial
  • (D) zebra : horse
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

J

Jitendra Singh • 7.50K Points
Tutor III Reasoning

34) Here are some words translated from an artificial language.
I. slar means jump
II. slary means jumping
III. slarend means jumped

Which word could mean "playing"?

  • (A) clargslarend
  • (B) clargy
  • (C) ellaclarg
  • (D) slarmont
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

J

Jitendra Singh • 7.50K Points
Tutor III Reasoning

35) Here are some words translated from an artificial language.
I. jalkamofti means happy birthday
II. moftihoze means birthday party
III. mentogunn means goodness

Which word could mean "happiness"?

  • (A) jalkagunn
  • (B) mentohoze
  • (C) moftihoze
  • (D) hozemento
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

J

Jitendra Singh • 7.50K Points
Tutor III Reasoning

36) Here are some words translated from an artificial language.
I. plekapaki means fruitcake
II. pakishillen means cakewalk
III. treftalan means buttercup

Which word could mean "cupcake"?

  • (A) shillenalan
  • (B) treftpleka
  • (C) pakitreft
  • (D) alanpaki
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

J

Jitendra Singh • 7.50K Points
Tutor III Reasoning

37) Here are some words translated from an artificial language.
I. malgauper means peach cobbler
II. malgaport means peach juice
III. moggagrop means apple jelly

Which word could mean "apple juice"?

  • (A) moggaport
  • (B) malgaauper
  • (C) gropport
  • (D) moggagrop
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

J

Jitendra Singh • 7.50K Points
Tutor III Reasoning

38) Here are some words translated from an artificial language.
I. peslligen means basketball court
II. ligenstrisi means courtroom
III. oltaganti means placement test

Which word could mean "guest room"?

  • (A) peslstrisi
  • (B) vosefstrisi
  • (C) gantipesl
  • (D) oltastrisi
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

J

Jitendra Singh • 7.50K Points
Tutor III Reasoning

39) Here are some words translated from an artificial language.
I. mallonpiml means blue light
II. mallontifl means blueberry
III. arpantifl means raspberry

Which word could mean "lighthouse"?

  • (A) tiflmallon
  • (B) pimlarpan
  • (C) mallonarpan
  • (D) pimldoken
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

J

Jitendra Singh • 7.50K Points
Tutor III Reasoning

40) Here are some words translated from an artificial language.
I. briftamint means militant
II. uftonel means occupied
III. uftonalene means occupation

Which word could mean "occupant"?

  • (A) elbrifta
  • (B) uftonamint
  • (C) elamint
  • (D) briftalene
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of Reasoning Department : 31 | Page : 4

Jump to

Tags: Reasoning mcqs, important mcqs of Reasoning, Reasoning important Reasoning mcqs, mcqs on Reasoning, important mcqs on Reasoning, mcqs of Reasoning

Attempt 600+ Quizzes on Reasoning

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image