Reasoning MCQ Questions with answers

Here Important Reasoning MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Reasoning mcqs in hindi here.

Learn Reasoning MCQs [Page 6 of Department 31]

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Reasoning

52) Choose the word which is different from the rest.

  • (A) Virgo
  • (B) Pisces
  • (C) Sagittarius
  • (D) Orion
Correct Answer - Option (D)

Explanation:

All except Orion are zodiac signs, while Orion is a constellation.

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Reasoning

53) Choose the word which is different from the rest.

  • (A) Tailor
  • (B) Carpenter
  • (C) Blacksmith
  • (D) Barber
Correct Answer - Option (D)

Explanation:

All except Barber require raw material to work.

P

Priyanka Tomar • 35.28K Points
Coach Reasoning

54) Arrange the words given below in a meaningful sequence.
1. Key
2. Door
3. Lock
4. Room
5. Switch on

  • (A) 5, 1, 2, 4, 3
  • (B) 4, 2, 1, 5, 3
  • (C) 1, 3, 2, 4, 5
  • (D) 1, 2, 3, 5, 4
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Priyanka Tomar • 35.28K Points
Coach Reasoning

55) Arrange the words given below in a meaningful sequence.
1. Word
2. Paragraph
3. Sentence
4. Letters
5. Phrase

  • (A) 4, 1, 5, 2, 3
  • (B) 4, 1, 3, 5, 2
  • (C) 4, 2, 5, 1, 3
  • (D) 4, 1, 5, 3, 2
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Priyanka Tomar • 35.28K Points
Coach Reasoning

56) Arrange the words given below in a meaningful sequence.
1. Police
2. Punishment
3. Crime
4. Judge
5. Judgement

  • (A) 3, 1, 2, 4, 5
  • (B) 1, 2, 4, 3, 5
  • (C) 5, 4, 3, 2, 1
  • (D) 3, 1, 4, 5, 2
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Priyanka Tomar • 35.28K Points
Coach Reasoning

57) Arrange the words given below in a meaningful sequence.
1. Family
2. Community
3. Member
4. Locality
5. Country

  • (A) 3, 1, 2, 4, 5
  • (B) 3, 1, 2, 5, 4
  • (C) 3, 1, 4, 2, 5
  • (D) 3, 1, 4, 5, 2
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Priyanka Tomar • 35.28K Points
Coach Reasoning

58) Arrange the words given below in a meaningful sequence.
1. Poverty
2. Population
3. Death
4. Unemployment
5. Disease

  • (A) 2, 3, 4, 5, 1
  • (B) 3, 4, 2, 5, 1
  • (C) 2, 4, 1, 5, 3
  • (D) 1, 2, 3, 4, 5
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Priyanka Tomar • 35.28K Points
Coach Reasoning

59) Arrange the words given below in a meaningful sequence.
1. Leaf
2. Fruit
3. Stem
4. Root
5. Flower

  • (A) 3, 4, 5, 1, 2
  • (B) 4, 3, 1, 5, 2
  • (C) 4, 1, 3, 5, 2
  • (D) 4, 3, 1, 2, 5
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Priyanka Tomar • 35.28K Points
Coach Reasoning

60) Arrange the words given below in a meaningful sequence.
1. Nation
2. Village
3. City
4. District
5. State

  • (A) 2, 3, 4, 5, 1
  • (B) 2, 3, 4, 1, 5
  • (C) 1, 3, 5, 4, 2
  • (D) 1, 2, 3, 4, 5
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of Reasoning Department : 31 | Page : 6

Jump to

Tags: Reasoning mcqs, important mcqs of Reasoning, Reasoning important Reasoning mcqs, mcqs on Reasoning, important mcqs on Reasoning, mcqs of Reasoning

Attempt 600+ Quizzes on Reasoning

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image