Reasoning MCQ Questions with answers

Here Important Reasoning MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Reasoning mcqs in hindi here.

Learn Reasoning MCQs [Page 5 of Department 31]

J

Jitendra Singh • 7.50K Points
Tutor III Reasoning

41) Here are some words translated from an artificial language.
I. morpirquat means birdhouse
II. beelmorpir means bluebird
III. beelclak means bluebell

Which word could mean "houseguest"?

  • (A) morpirhunde
  • (B) beelmoki
  • (C) quathunde
  • (D) clakquat
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

J

Jitendra Singh • 7.50K Points
Tutor III Reasoning

42) Here are some words translated from an artificial language.
I. relftaga means carefree
II. otaga means careful
III. fertaga means careless

Which word could mean "aftercare"?

  • (A) zentaga
  • (B) tagafer
  • (C) tagazen
  • (D) relffer
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

J

Jitendra Singh • 7.50K Points
Tutor III Reasoning

43) Here are some words translated from an artificial language.
I. aptaose means first base
II. eptaose means second base
III. lartabuk means ballpark

Which word could mean "baseball"?

  • (A) buklarta
  • (B) oseepta
  • (C) bukose
  • (D) oselarta
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Reasoning

44) Choose the word which is different from the rest.

  • (A) Calf
  • (B) Cub
  • (C) Piglet
  • (D) Hireling
Correct Answer - Option (D)

Explanation:

All except Hireling are young ones of animals.

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Reasoning

45) Choose the word which is different from the rest.

  • (A) King
  • (B) Queen
  • (C) Bishop
  • (D) Minister
Correct Answer - Option (D)

Explanation:

All except Minister are chessmen.

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Reasoning

46) Choose the word which is different from the rest.

  • (A) Zinc
  • (B) Aluminium
  • (C) Iron
  • (D) Mercury
Correct Answer - Option (D)

Explanation:

Mercury is the only liquid metal in the group.

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Reasoning

47) Choose the word which is different from the rest.

  • (A) Skull
  • (B) Appendix
  • (C) Pelvis
  • (D) Fibula
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

All except Appendix are bones, while appendix is an organ.

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Reasoning

48) Choose the word which is different from the rest.

  • (A) Shoulder
  • (B) Foot
  • (C) Elbow
  • (D) Arm
Correct Answer - Option (B)

Explanation:

All except Foot are parts of hand.

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Reasoning

49) Choose the word which is different from the rest.

  • (A) Island
  • (B) Coast
  • (C) Harbour
  • (D) Oasis
Correct Answer - Option (D)

Explanation:

All except Oasis are features related to sea, while oasis is related to desert.

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Reasoning

50) Choose the word which is different from the rest.

  • (A) Tonnes
  • (B) Quintals
  • (C) Grams
  • (D) Kilometres
Correct Answer - Option (D)

Explanation:

All others are units for measuring weights.

You are learning MCQ Questions of Reasoning Department : 31 | Page : 5

Jump to

Tags: Reasoning mcqs, important mcqs of Reasoning, Reasoning important Reasoning mcqs, mcqs on Reasoning, important mcqs on Reasoning, mcqs of Reasoning

Attempt 600+ Quizzes on Reasoning

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image