Home
Exams
BANK CLERK MCQs
Page 13
35500+ Important MCQs for BANK CLERK
35500+ MCQs for BANK CLERK are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning BANK CLERK MCQ Questions.
Learn BANK CLERK MCQs with answers [Page 13 of Department 102]
121) Select the word which has same relation:
K/T : 11/20 :: J/R : ?
(A) 10/18
(B) 11/19
(C) 10/8
(D) 9/10
Correct Answer - Option
(A)
Explanation :
In Eq. alphabets positions of K and T are 11 and 20 respectively.
Similarly positions of J and R are 10 and 18.
122) Select the word which has same relation:
68 : 130 :: ? : 350
(A) 220
(B) 224
(C) 222
(D) 226
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
123) Select the word which has same relation:
61 : 121 :: ? : 337
(A) 211
(B) 222
(C) 220
(D) 240
Correct Answer - Option
(A)
Explanation :
As, 61 = (4)^3 - 3
121 = (5)^3 - 4
and 337 = (7)^3 - 6
Therefore, ? = (6)^3 - 5 = 211
124) Select the word which has same relation:
27 : 125 :: 64 : ?
(A) 162
(B) 216
(C) 517
(D) 273
Correct Answer - Option
(B)
Explanation :
27 → 3^3; 125 → 5^3; 64 → 4^3
Therefore ? = 6^3 = 216.
125) Select the word which has same relation:
Glove : Hand
(A) Neck : Collar
(B) Tie : Shirt
(C) Socks : Feet
(D) Coat : Pocket
Correct Answer - Option
(C)
Explanation :
As Glove is worn in Hands similarly Socks are worn on feet.
126) Select the word which has same relation:
Lawyer : Court
(A) Chemist : Laboratory
(B) Businessman : Office
(C) Labour : Factory
(D) Athlete : Olympics
Correct Answer - Option
(A)
Explanation :
As the working field of lawyer is Court, similarly the working field of chemist is laboratory.
127) Select the word which has same relation:
Letter : Word
(A) Page : Book
(B) Product : Factory
(C) Club : People
(D) Home work : School
Correct Answer - Option
(A)
Explanation :
As Word is a group of letters similarly Book is a group of papers.
128) Select the word which has same relation:
Lively : Dull
(A) Employed : Jobless
(B) Flower : Bud
(C) Factory : Labour
(D) Happy : Gay
Correct Answer - Option
(A)
Explanation :
First word is opposite to the second word.
129) Select the word which has same relation:
Silence : Noise
(A) Quiet : Peace
(B) Baldness : Hair
(C) Talk : Whisper
(D) Sing : Dance
Correct Answer - Option
(B)
Explanation :
As Silence is opposite to noise, similarly Baldness is opposite to Hair.
130) Select the word which has same relation:
Sound : Muffled
(A) Moisture : Humid
(B) Colour : Faded
(C) Despair : Anger
(D) Odour : Pungent
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of BANK CLERK Department : 102 | Page : 13
Jump to Go
TAGs: BANK CLERK mcqs, important BANK CLERK mcqs, important BANK CLERK questions,
BANK CLERK questions, mcq for BANK CLERK, important mcq for BANK CLERK, mcqs for BANK CLERK, mcq questions for BANK CLERK, mcq question for BANK CLERK, prepare online for BANK CLERK