35500+ Important MCQs for BANK CLERK

35500+ MCQs for BANK CLERK are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning BANK CLERK MCQ Questions.


Learn BANK CLERK MCQs with answers [Page 9 of Department 102]

L

Lokendra Rathod • 2.31K Points
Master History

82) Which of the following statement (s) is/are correct about Panini's great grammar the Ashtadhyayi?

  • (A) It was most probably composed towards the 4th century BC
  • (B) It was stated that with Panini the language attained its highest state of development and thereafter there was improvement only in its vocabulary
  • (C) Both A & B
  • (D) None of the above
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Pāṇini was an ancient Sanskrit philologist, grammarian, and a revered scholar in ancient India. Considered the father of linguistics. Ashtadhyayi is the foundational text of the grammatical branch of the Vedanga, the auxiliary scholarly disciplines of Vedic religion.

L

Lokendra Rathod • 2.31K Points
Master History

84) Which among the following is correct

  • (A) The capital of pandyas was Madurai
  • (B) The capital of Gahadwal Dynasty was Kannauj
  • (C) The capital of the Videha Kingdom was Mithila
  • (D) All of the above
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

L

Lokendra Rathod • 2.31K Points
Master History

85) Assertion (A): The Gupta period is often called the 'Golden Age' of ancient India.
Reason (R): The Gupta rulers issued gold coins

  • (A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A
  • (B) Both A and R is true but R is not a correct explanation of A
  • (C) A is true but R is false
  • (D) A is false but R is true
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

L

Lokendra Rathod • 2.31K Points
Master History

86) Who built Brihadeshwara Temple at Tanjore?

  • (A) Aditya Chola
  • (B) Raja Raj Chola
  • (C) Rajendra Chola
  • (D) Karikala Chola
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

It is also known as Periya Kovil, Raja Rajeswara Temple and Rajarajeswaram. It is one of the largest temples in India. Brihadeshwara is an example of Hindu architecture from South India from the Chola period. It was built by Raja (Tirupur) and emperor Raja Raja Chola I and completed in 1010 AD.

L

Lokendra Rathod • 2.31K Points
Master History

88) From where did the quit India Movement begin?

  • (A) Calcutta
  • (B) Mysore
  • (C) Bombay
  • (D) Pune
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

On 8 August 1942 at the All-India Congress Committee session in Bombay, Mohandas Karamchand Gandhi launched the 'Quit India' movement. The next day, Gandhi, Nehru and many other leaders of the Indian National Congress were arrested by the British Government.

L

Lokendra Rathod • 2.31K Points
Master History

89) Abhinav Bharat organized in 1904 was :

  • (A) Hindu Mahashabha
  • (B) A secret society of revolutionary activists
  • (C) All India Kisan Mahasabha
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Abhinav Bharat was named after the Abhinav Bharat Society, an organisation founded by Vinayak Damodar Savarkar in 1904. The original organization believed in armed revolution, and was responsible for the assassinations of some officers of the ruling British government before being disbanded in 1952.

L

Lokendra Rathod • 2.31K Points
Master History

90) Who was the selected as first satyagrahi by Mahatma Gandhi to begin individual satyagraha in 1940?

  • (A) Vinoba Bhave
  • (B) Jawahar Lal Nehru
  • (C) Brahma Datt
  • (D) Annie Besant
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of BANK CLERK Department : 102 | Page : 9

Jump to

TAGs: BANK CLERK mcqs, important BANK CLERK mcqs, important BANK CLERK questions, BANK CLERK questions, mcq for BANK CLERK, important mcq for BANK CLERK, mcqs for BANK CLERK, mcq questions for BANK CLERK, mcq question for BANK CLERK, prepare online for BANK CLERK