31000+ Important MCQs for CDS

31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.


Learn CDS MCQs with answers [Page 11 of Department 151]

K

Kirti • 10.45K Points
Tutor II Physics

102) Water drops do not stick to the oily surface due to

  • (A) lack of adhesive force
  • (B) surface tension
  • (C) cannot mix each other
  • (D) water is lighter than oil
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kirti • 10.45K Points
Tutor II Physics

103) When a fluid passes through the constricted part of a pipe its:

  • (A) Velocity and pressure decrease
  • (B) Velocity and pressure increase
  • (C) Velocity decreases and pressure increases
  • (D) Velocity increases and pressure decreases
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kirti • 10.45K Points
Tutor II Physics

104) A person stands at the middle point of a wooden ladder which starts slipping between vertical wall and the floor of the room, while continuing to remain in a vertical plane. The path raced by a person standing at the middle point of the slipping ladder is

  • (A) straight line
  • (B) a elliptical path
  • (C) a circular path
  • (D) a parabolic path
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kirti • 10.45K Points
Tutor II Physics

105) If we want to calculate the pressure of a liquid at the bottom of vessel, the quantity which is not required to determine it, is.........

  • (A) Height of the liquid column
  • (B) surface area of the bottom of the vessel
  • (C) density of the liquid
  • (D) acceleration due to gravity at the bottom of the vessel
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kirti • 10.45K Points
Tutor II Physics

106) A bird is sitting in a wire cage which is hanging from a spring balance if the bird starts flying inside the cage the reading of the spring balance will:

  • (A) remain unchanged
  • (B) be less than earlier
  • (C) be more than earlier
  • (D) none of these
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kirti • 10.45K Points
Tutor II Physics

107) A body moves with a constant speed along a curved path its acceleration

  • (A) is zero
  • (B) is parallel to its velocity
  • (C) can make any arbitrary angle with its velocity
  • (D) is perpendicular to its velocity
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kirti • 10.45K Points
Tutor II Physics

108) A man inside an artificial satellite feels weightlessness because the force of attraction due to earth is

  • (A) Zero at that earth is
  • (B) is balanced by the force of attraction due to moon
  • (C) equal to centripetal force
  • (D) non-effective due to particular design of the satellite
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kirti • 10.45K Points
Tutor II Physics

109) Fat can be separated from milk in a cream separator because of

  • (A) cohesive force
  • (B) gravitational force
  • (C) centripetal force
  • (D) centrifugal force
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kirti • 10.45K Points
Tutor II Physics

110) If the radius of the earth were shrink by one percent its mass remaining the same the value of 8 on the earths surface would

  • (A) increase by 0.5%
  • (B) increase by 2%
  • (C) decrease by 0.5%
  • (D) decrease 2%
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of CDS Department : 151 | Page : 11

Jump to

TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions, CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS