31000+ Important MCQs for CDS

31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.


Learn CDS MCQs with answers [Page 4 of Department 151]

K

Kartik Sharma • 7.98K Points
Tutor III Politics

31) Which of the following Constitution (Amendment) Acts added Fundamental Duties to the Constitution of India?

  • (A) Constitution (Forty first amendment) Act, 1976
  • (B) Constitution (Forty second Amendment) Act, 1976
  • (C) Constitution (Forty fourth Amendment) Act, 1978
  • (D) Constitution (Forty fifth Amendment) Act, 1980
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kartik Sharma • 7.98K Points
Tutor III Politics

32) Which of the following is a fundamental duty under Indian Constitution?

  • (A) To have equality before law
  • (B) Not to promote untouchability
  • (C) Not to use titles
  • (D) To defend country and render National services when required
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kartik Sharma • 7.98K Points
Tutor III Politics

33) When were the fundamental duties mentioned in the constitution?

  • (A) At the time of constitution-making
  • (B) On 26 January 1950
  • (C) 42nd Constitution Amendment
  • (D) 41st Constitutional Amendment
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Reasoning

34) Find the odd number / letters / word from the given alternative

  • (A) 80 : 60
  • (B) 96 : 80
  • (C) 64 : 48
  • (D) 104 : 78
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

The pair 104 and 78 is different from others as all others are divisible by 4.

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Reasoning

35) Find the odd number / letters / word from the given alternative

  • (A) Rain
  • (B) Shower
  • (C) Sleet
  • (D) Raisin
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

All options except Raisin are related to rain or water.

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Reasoning

36) Find the odd number / letters / word from the given alternative:

  • (A) STR
  • (B) IHJ
  • (C) ONP
  • (D) LKM
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

ONP = NOP
IHJ = HIJ
LKM = KLM
STR = RST (This is odd out)

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Reasoning

38) Find the odd number / letters / word from the given alternative

  • (A) Saltoro Kangri
  • (B) Kongka
  • (C) Zoji La
  • (D) Kumbharli Ghat
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Except Saltoro Kangri, all other are the mountains passes.

S

Shiva Ram • 30.44K Points
Instructor I Chemistry

40) Which among the following elements is found in maximum percentage in the human body ?

  • (A) Carbon
  • (B) Hydrogen
  • (C) Nitrozen
  • (D) Oxygen
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Oxygen is found in maximum percentage in the human body.

You are learning MCQ Questions of CDS Department : 151 | Page : 4

Jump to

TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions, CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS