31000+ Important MCQs for CDS

31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.


Learn CDS MCQs with answers [Page 18 of Department 151]

Y

Yami Thakur • 9.05K Points
Tutor III Chemistry

171) Hard water does not lather well with soap because

  • (A) it contains carbonates of calcium and magnesium
  • (B) it contains suspended impurities
  • (C) it contains sodium chloride
  • (D) none of these
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yami Thakur • 9.05K Points
Tutor III Chemistry

172) Water, on passing over rocks, becomes hard because it disolves

  • (A) sodium chloride
  • (B) sodium carbonate
  • (C) calcium carbonate
  • (D) sodium phosphate
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yami Thakur • 9.05K Points
Tutor III Chemistry

173) The process of changing of one element into another is called

  • (A) radioactive decay
  • (B) transmutation of the elements
  • (C) hybridization
  • (D) covalent bond formation
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yami Thakur • 9.05K Points
Tutor III Chemistry

175) A saturated solution at a particular temperature

  • (A) is highly coloured
  • (B) is colourless
  • (C) contains suspended solid particles
  • (D) does not dissolve any more of the solid solute
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yami Thakur • 9.05K Points
Tutor III Chemistry

176) Detergents produce lather with hard water because

  • (A) they are soluble in hard water
  • (B) they are colourless substances
  • (C) they form sodiun carbonate with hard water
  • (D) the calcium and magnesium salts of sulphonic acids are soluble in water
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Physics

178) If the distance between the earth and the sun were twice what it is now, the gravitational force exerted on the earth by the sun would be

  • (A) twice as large as now
  • (B) four times as large as it is now
  • (C) half of what it is now
  • (D) one-fourth of what it is now
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Physics

179) Let WP and WE be the weights of a body at the pole and at the equator respectively. If the earth were not rotating then

  • (A) WP would be more
  • (B) WP would remain unchanged
  • (C) WE would remain unchanged
  • (D) WE would be less
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Physics

180) A person weighs more in a lift, which is

  • (A) moving up with constant velocity
  • (B) moving down with constant velocity
  • (C) accelerating upward
  • (D) accelerating downward
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of CDS Department : 151 | Page : 18

Jump to

TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions, CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS