31000+ Important MCQs for CDS

31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.


Learn CDS MCQs with answers [Page 2 of Department 151]

T

Tanmay • 2.43K Points
Master Geography

11) In which one of the following places is the headquarters of North-Eastern Railway located?

  • (A) Guwahati
  • (B) Gorakhpur
  • (C) Kolkata
  • (D) Bhubaneshwar
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

T

Tanmay • 2.43K Points
Master Geography

12) Which one of the following shows the correct sequence of occurrence of the following towns/cities as one proceeds from west to east?

  • (A) Ajmer, Darbhanga, Kohima, Sikhar
  • (B) Surat, Ward ha, Rourkela, Bharuch
  • (C) Pandharpur, Gulbarga, Kottagudem, Vishakhapatnam
  • (D) Anand, Rajkot, Dhanbad, Aizawl
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

T

Tanmay • 2.43K Points
Master Geography

13) River Damodar is called ‘Sorrow of Bengal’ because it

  • (A) gets flooded often causing havoc
  • (B) causes maximum soil erosion
  • (C) forms number of dangerous waterfalls
  • (D) is not a perennial river
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

T

Tanmay • 2.43K Points
Master Geography

14) Which of the following regions has highest variability of rainfall?

  • (A) Gujarat
  • (B) Kerala coast
  • (C) West Bengal
  • (D) Eastern Uttar Pradesh
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

T

Tanmay • 2.43K Points
Master Geography

15) Which state amongst the following has the highest percentage of the Scheduled Caste population of State’s population?

  • (A) Jharkhand
  • (B) Madhya Pradesh
  • (C) Punjab
  • (D) Uttar Pradesh
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kartik Sharma • 7.98K Points
Tutor III Politics

17) Which of the following are Fundamental Duties?

  • (A) Safeguarding public property
  • (B) Protecting the sovereignty, integrity, and unity of India
  • (C) Developing scientific temper and humanism
  • (D) All the above
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kartik Sharma • 7.98K Points
Tutor III Politics

18) Which of the following committee suggested incorporating Fundamental Duties in the Indian Constitution?

  • (A) Malhotra Committee
  • (B) Raghavan Committee
  • (C) Swaran Singh Committee
  • (D) Narasimhan Committee
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kartik Sharma • 7.98K Points
Tutor III Politics

19) Which of the following Articles of the Indian Constitution contain the Right to Religious Freedom?

  • (A) Articles 25-28
  • (B) Articles 29-30
  • (C) Articles 32-35
  • (D) Articles 23-24
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of CDS Department : 151 | Page : 2

Jump to

TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions, CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS