Home
Exams
CDS MCQs
Page 15
31000+ Important MCQs for CDS
31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.
Learn CDS MCQs with answers [Page 15 of Department 151]
141) Select the word which has same relation:
White : Peace :: Mildew : ?
(A) Violence
(B) Roses
(C) Hatred
(D) Cleanliness
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
142) Select the word which has same relation:
Hour : Second :: Tertiary : ?
(A) Intermediary
(B) Primary
(C) Ordinary
(D) Secondary
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
143) Select the word which has same relation:
Street : Lane :: Road : ?
(A) Avenue
(B) Highway
(C) Footpath
(D) Junction
Correct Answer - Option
(A)
Explanation :
Second is a smaller form of the first.
144) Select the word which has same relation:
Rice : Cook :: Fish : ?
(A) Bake
(B) Fry
(C) Sizzle
(D) Roast
Correct Answer - Option
(B)
Explanation :
Second is the method of making the first eatable.
145) Select the word which has same relation:
Hill : Mountain :: ? : Pain
(A) Fear
(B) Headache
(C) Discomfort
(D) Distress
Correct Answer - Option
(D)
Explanation :
Second is a bigger form of the first.
146) Select the word which has same relation:
Mathematics : Logic :: Science : ?
(A) Facts
(B) Scientist
(C) Experiment
(D) Laboratory
Correct Answer - Option
(A)
Explanation :
Second denotes the principle on which the first is based.
147) Select the word which has same relation:
Novelty : Oldness :: Newness : ?
(A) Culture
(B) Discovery
(C) Model
(D) Antiquity
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
148) Select the word which has same relation:
Dark : Fear :: Honesty : ?
(A) Personality
(B) Money
(C) Treachery
(D) Trust
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
149) If the true discount on $ 161 is due for 2 years and 6 months is $ 21, then find the rate of interest.
(A) 2.5%
(B) 4.5%
(C) 5%
(D) 6%
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
150) The True Discount on a certain sum of money due in 2 years is ₹1800 and the simple interest on the same amount is ₹2232. Find the sum.
(A) ₹9300
(B) ₹9350
(C) ₹9450
(D) ₹9400
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of CDS Department : 151 | Page : 15
Jump to Go
TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions,
CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS