31000+ Important MCQs for CDS

31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.


Learn CDS MCQs with answers [Page 8 of Department 151]

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Math

71) The perimeter of a triangle is 30 cm and its area is 30 cm^2. If the largest side measures 13 cm, then what is the length of the smallest side of the triangle ?

  • (A) 3 cm
  • (B) 4 cm
  • (C) 5 cm
  • (D) 6 cm
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Math

72) If a parallelogram with area P, a rectangle with area R and a triangle with area T are all constructed on the same base and all have the same altitude, then which of the following statements is false ?

  • (A) P = R
  • (B) P + T = 2R
  • (C) P = 2T
  • (D) T = 1/2 R
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Math

73) The circumference of a circular ground is 88 metres. A strip of land, 3 metres wide, inside and along the circumference of the ground is to be levelled. What is the budgeted expenditure if the levelling costs Rs. 7 per square metre ?

  • (A) Rs. 1050
  • (B) Rs. 1125
  • (C) Rs. 1325
  • (D) Rs. 1650
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Math

74) If the circumference of a circle is 100 units, then what will be the length of the arc described by an angle of 20 degrees ?

  • (A) 5.55 units
  • (B) 4.86 units
  • (C) 5.85 units
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Math

75) If in a triangle, the area is numerically equal to the perimeter, then the radius of the inscribed circle of the triangle is

  • (A) 1
  • (B) 1.5
  • (C) 2
  • (D) 3
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Math

76) Two equal circle are drawn in square in such a way that a side of the square forms diameter of each circle. If the remaining area of the square is 42 cm^2, how much will the diameter of the circle measure ?

  • (A) 3.5 cm
  • (B) 4 cm
  • (C) 14 cm
  • (D) 7.5 cm
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Math

77) The base of triangle is 15 cm and height is 12 cm the height of another triangle of double the area having base 20 cm is

  • (A) 22 cm
  • (B) 20 cm
  • (C) 18 cm
  • (D) 10 cm
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Math

78) The length of a rectangle is three times of its width. If the length of the diagonal is 8√10 cm, then the perimeter of the rectangle is

  • (A) 15√10 cm
  • (B) 16√10 cm
  • (C) 24√10 cm
  • (D) 64 cm
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Math

79) A typist uses a paper 30 cm by 15 cm. He leaves a margin of 2.5 cm at the top and bottom and 1.25 cm on either side. What percentage of paper area is approximately available for typing ?

  • (A) 60%
  • (B) 65%
  • (C) 70%
  • (D) 80%
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Madan • 7.44K Points
Tutor III Reasoning

80) Find out the wrong term: 3, 2, 8, 9, 13, 22, 18, 32, 23, 42

  • (A) 8
  • (B) 9
  • (C) 13
  • (D) 22
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

The given sequence is a combination of two series:
I: 3, 8, 13, 18, 23 and
II: 2, 9, 22, 32, 42
The pattern in I: is + 5, and the pattern in II: is + 10
So, in II, 9 is wrong and must be replaced by (2 + 10) i.e., 12.

You are learning MCQ Questions of CDS Department : 151 | Page : 8

Jump to

TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions, CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS