Home
Exams
CDS MCQs
Page 20
31000+ Important MCQs for CDS
31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.
Learn CDS MCQs with answers [Page 20 of Department 151]
191) A person climbing a hill bends forward in order to
(A) avoid slipping
(B) increase speed
(C) reduce fatigue
(D) increase stability
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
192) The density of sea water increases as
(A) depth and salinity decrease
(B) depth decreases and salinity increases
(C) depth increases and salinity decreases
(D) depth and salinity increase
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
193) When a ship enters sea from a river
(A) it rises a little
(B) it sinks a little
(C) it remains at the same level
(D) it rises or sinks depending on the material it is made of
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
194) A steel ball floats on mercury because
(A) mercury does not allow any metal ball to sink in it.
(B) mercury is also a metal in liquid form.
(C) the density of mercury is higher than that of steel.
(D) a steel ball can be made float on any liquid by suitable adjustment.
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
195) In barometer mercury is preferred over water because
(A) mercury is a good conductor of heat.
(B) mercury is shining and its level can be seen easily.
(C) mercury is available in pure form.
(D) mercury has high density and low vapour pressure.
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
196) Four solid cubes of different metals each one having mass 1kg are weighed in water.
(A) All cubes weigh equal.
(B) Cube with minimum density weighs minimum.
(C) Cube with minimum density weighs maximum.
(D) Cube with maximum density weighs minimum.
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
197) Which one of the following would a hydrogen balloon find easiest to lift.
(A) 1kg of water.
(B) 1kg of copper.
(C) 1kg of loosely packed cotton.
(D) All the same.
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
198) A stone is thrown into a deep lake. As it sinks deeper and deeper into the water, the up-thrust acting on it
(A) increases
(B) decreases
(C) first decreases than increases
(D) remain constant
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
199) When two mercury drops are brought into contact, they merge to a bigger drop because liquids have tendency to possess
(A) minimum volume
(B) maximum surface area
(C) minimum surface area
(D) maximum volume
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
200) Which one of the following is a source of methane emission into the atmosphere?
(A) Automobile exhaust fume
(B) Industrial chimney
(C) Mining
(D) Wetland
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of CDS Department : 151 | Page : 20
Jump to Go
TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions,
CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS