30000+ Important MCQs for POLICE SI

30000+ MCQs for POLICE SI are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning POLICE SI MCQ Questions.


Learn POLICE SI MCQs with answers [Page 14 of Department 39]

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

131) P is 6 times greater than Q then by what per cent is Q smaller than P?

  • (A) 84%
  • (B) 85.5%
  • (C) 80%
  • (D) 83.33%
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Let Q = 10.
Then, P = 60.
Q is 50 less than P.
Q, % less than P = (50/60)×100=83.33%


Alternative Method
10 (Q) == (6 times greater) ==> 60(P) == x%↓(Less than Q) ==> 10 (Q)
Now,
x=(50×100)/60=83.33%

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

132) The population of a city is 35000. On an increase of 6% in the number of men and an increase of 4% in the number of women, the population would become 36760. What was the number of women initially?

  • (A) 18000
  • (B) 19000
  • (C) 17000
  • (D) 20000
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

133) The length, breadth and height of a room in the shape of a cuboid are increased by 10%, 20% and 50% respectively. Find the percentage change in the volume of the cuboid.

  • (A) 77%
  • (B) 75%
  • (C) 98%
  • (D) 88%
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

134) The price of rice falls by 20%. How much rice can be bought now with the money that was sufficient to buy 20 kg of rice previously?

  • (A) 5 kg
  • (B) 15 kg
  • (C) 25 kg
  • (D) 30 kg
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Let Rs. 100 be spend on rice initially for 20 kg.
As the price falls by 20%, new price for 20 kg rice,
= (100 - 20% of 100) = 80
New price of rice = 80/20 = Rs. 4 per kg.
Rice can bought now at = 10/04 = 25 kg.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

135) 30% of a number when subtracted from 91, gives the number itself. Find the number.

  • (A) 60
  • (B) 65
  • (C) 75
  • (D) 70
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

136) The population of village is 1,00,000. The rate of increase is 10% per annum. Find the population at the start of the third year?

  • (A) 1,33,100
  • (B) 1,21,000
  • (C) 1,18,800
  • (D) 1,20,000
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

100000 == 10%↑(1st year) ==> 110000 == 10%↑(2nd year) ==> 121000
Population at starting of 3rd year = 121000

[By using net percentage change method, we have saved our self from cumber some formulas on population which is based on compound interest].

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

137) Vicky's salary is 75% more than Ashu's. Vicky got a raise of 40% on his salary while Ashu got a raise of 25% on his salary. By what percent is Vicky's salary more than Ashu's?

  • (A) 96%
  • (B) 51.1%
  • (C) 90%
  • (D) 52.1%
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Let Ashu's salary = 100; Ashu's salary after rise = 125
Then Vicky's salary = 175
Vicky's salary after rise of 40% = 245
[As 10% of Vicky's salary is 17.5 then 40% = 17.5 × 4 = 70]

Difference between Vicky's salary and Ashu's salary = 245 - 125 = 120
% more Vicky's salary than Ashu's = (120×100)/125=96%

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

138) An ore contains 25% of an alloy that has 90% iron. Other than this, in the remaining 75% of the ore, there is no iron. How many kilograms of the ore are needed to obtain 60 kg of pure iron?

  • (A) 250 kg
  • (B) 275 kg
  • (C) 300 kg
  • (D) 266.66 kg
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

139) In the recent, climate conference in New York, out of 700 men, 500 women, 800 children present inside the building premises, 20% of the men, 40% of the women and 10% of the children were Indians. Find the percentage of people who were not Indian?

  • (A) 77%
  • (B) 73%
  • (C) 79%
  • (D) 83%
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Reasoning

140) One evening before sunset Rekha and Hema were talking to each other face to face. If Hema's shadow was exactly to the right of Hema, which direction was Rekha facing?

  • (A) North
  • (B) South
  • (C) East
  • (D) Data is inadequate
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of POLICE SI Department : 39 | Page : 14

Jump to

TAGs: POLICE SI mcqs, important POLICE SI mcqs, important POLICE SI questions, POLICE SI questions, mcq for POLICE SI, important mcq for POLICE SI, mcqs for POLICE SI, mcq questions for POLICE SI, mcq question for POLICE SI, prepare online for POLICE SI