30000+ Important MCQs for POLICE SI

30000+ MCQs for POLICE SI are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning POLICE SI MCQ Questions.


Learn POLICE SI MCQs with answers [Page 18 of Department 39]

C

Chandani • 10.97K Points
Tutor II Politics

172) The most important law enforcing Article 24 prohibiting the employment of children below the age of 14 years in any factory of other hazardous activities is :

  • (A) The Child Labour (Prohibition and Regulation) Act 1986
  • (B) The Unlawful Activities Act 1967
  • (C) The Legal Services Authorities Act 1987
  • (D) Prevention of Atrocities Act, 1989
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

C

Chandani • 10.97K Points
Tutor II Politics

173) Which constitutional Amendment Act facilitates the appointment of the same person as a governor for two or more states?

  • (A) 1st Constitutional Amendment Act, 1951
  • (B) 7th Constitutional Amendment Act, 1956
  • (C) 15th Constitutional Amendment Act, 1963
  • (D) 4th Constitutional Amendment Act, 1955
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

7th constitutional Amendment Act, 1956 facilitates the appointment of the same person as a governor for two or more states.

C

Chandani • 10.97K Points
Tutor II Politics

174) The pardoning power of the president in India as enshrined in the Article 72 of the constitution of India includes :

  • (A) remission, respite, reprieve
  • (B) pardon, commutation
  • (C) pardon, commutation, remission, respite, reprieve
  • (D) commutation
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

C

Chandani • 10.97K Points
Tutor II Politics

175) Under which article of the constitution does the governor of state possess the pardoning power?

  • (A) Article 161
  • (B) Article 162
  • (C) Article 163
  • (D) Article 164
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

C

Chandani • 10.97K Points
Tutor II Politics

176) The concept of Procedure established by Law as incorporated in the constitution of India is borrowed from :

  • (A) Irish constitution
  • (B) American constitution
  • (C) English constitution
  • (D) Japanese constitution
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

C

Chandani • 10.97K Points
Tutor II Politics

177) Under which article is the right to freedom of conscience and free profession, practice and propagation of religion mentioned?

  • (A) Article 24
  • (B) Article 25
  • (C) Article 26
  • (D) Article 27
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III English

179) Idioms and phrases for- Lean and mean

  • (A) To destroy something
  • (B) To create something
  • (C) Using only what is necessary
  • (D) Not afraid dangerous situations
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Using only what is necessary

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III English

180) Idioms and phrases for- All and Sundry

  • (A) Everybody without distinction
  • (B) only rich person
  • (C) together
  • (D) selected people
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Everybody without distinction

You are learning MCQ Questions of POLICE SI Department : 39 | Page : 18

Jump to

TAGs: POLICE SI mcqs, important POLICE SI mcqs, important POLICE SI questions, POLICE SI questions, mcq for POLICE SI, important mcq for POLICE SI, mcqs for POLICE SI, mcq questions for POLICE SI, mcq question for POLICE SI, prepare online for POLICE SI