30000+ Important MCQs for POLICE SI

30000+ MCQs for POLICE SI are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning POLICE SI MCQ Questions.


Learn POLICE SI MCQs with answers [Page 13 of Department 39]

A

Admin • 37.39K Points
Coach Reasoning

121) Complete the series:
125, 80, 45, 20, ?

  • (A) 8
  • (B) 5
  • (C) 12
  • (D) 10
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

125-45 = 80
80-35 = 45
45-25 = 20
25-15 = 5
Hence the correct answer is 5.

A

Admin • 37.39K Points
Coach Reasoning

122) Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete .
-tu-rt-s-us rtu-

  • (A) rsutrr
  • (B) rsurtr
  • (C) rsurts
  • (D) rtusru
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Priyanka Tomar • 35.28K Points
Coach History

124) Which of the following is chronologically arranged?

  • (A) Dipavamsa, Mahavamsa, Milinda Panha, Chulavamsa
  • (B) Milinda Panha, Dipavamsa, Mahav amsa, Chulavamsa
  • (C) Milinda Panha, Mahavamsa, Dipava masa, Chulavamsa
  • (D) Dipavamsa, Mahavamsa, Chulavamsa, Milinda Panha
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Priyanka Tomar • 35.28K Points
Coach History

125) Parshvanatha, the Jain ‘Thirthankara’ was associated mainly with which of the following places?

  • (A) Giribraja
  • (B) Varanasi
  • (C) Kaushambi
  • (D) Champa
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Priyanka Tomar • 35.28K Points
Coach History

126) Mahavir was born at

  • (A) Lumbini
  • (B) Kapilvastu
  • (C) Champa
  • (D) Kundgram
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Lord Mahavira was the twenty-fourth and last Tirthankara of Jain religion. He was born in Kundagrama, i.e. Basukund of today in 599 BC.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

127) If A's salary is 25% more than B's salary, then B's salary is how much lower than A's salary?

  • (A) 100/3%
  • (B) 25%
  • (C) 20%
  • (D) 50/3 %
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Let B's Salary is Rs. 100. Then,
A's Salary = (100 + 25% of 100) = Rs. 125
Difference between A's Salary and B's Salary = 125 - 100 = Rs. 25
% Difference (lower) = 25/125×100=20%


Mind Calculation Method:
100(B salary) === 25%↑ ===> 125(A salary) === 20%↓ ===> 100 (B salary)
B's salary is 20% lower than A's

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

128) Population of a town increase 2.5% annually but is decreased by 0.5% every year due to migration. What will be the percentage increase in 2 years?

  • (A) 5%
  • (B) 4.04%
  • (C) 4%
  • (D) 3.96%
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Net percentage increase in Population = (2.5 - 0.5) = 2% each year.
Let the Original Population of the town be 100.
Population of Town after 1 year = (100 + 2% of 100) = 102.
Population of the town after 2nd year = (102 + 2% of 102 ) = 104.04
Now, % increase in population = 4.04/100×100=4.04%


Mind Calculation Method:
100 == 2% Up(1st year) ==> 102 == 2%Up(2nd year) ==> 104.04
% population increase in 2 years = 4.04%.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

129) In an election between two candidates, the winner got 65% of the total votes cast and won the election by a majority of 2748 votes. What is the total number of votes cast if no vote is declared invalid?

  • (A) 8580
  • (B) 8720
  • (C) 9000
  • (D) 9160
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Winner gets 65% of valid votes and loser gets 35% of votes
Difference between this two = 2748
(65-35)% = 2748
30% = 2748
Total number of voters, 100%
= (2748×100)/30

= 9160

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Math

130) Narayan spends 30% of his income on education and 50% of the remaining on food. He gives Rs. 1000 as monthly rent and now has Rs. 1800 left with him. What is his monthly income?

  • (A) Rs. 8000
  • (B) Rs. 7000
  • (C) Rs. 9000
  • (D) Rs. 6000
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Narayan's saving and rent = 1000 + 1800 = Rs. 2800
Let his monthly income be Rs. 100
30% of his income he spent on education i.e. Rs. 30
Remaining = 100 - 30 = 70
50% of remaining on food = (70×50)100=Rs. 35

Now, that 35 must be equal to his saving and rent i.e.
35 = 2800 then,
1 = 2800/35

100 = (2800×100)/35=Rs. 8000

So, his income = Rs. 8000

You are learning MCQ Questions of POLICE SI Department : 39 | Page : 13

Jump to

TAGs: POLICE SI mcqs, important POLICE SI mcqs, important POLICE SI questions, POLICE SI questions, mcq for POLICE SI, important mcq for POLICE SI, mcqs for POLICE SI, mcq questions for POLICE SI, mcq question for POLICE SI, prepare online for POLICE SI