Home
Exams
SSC CGL MCQs
Page 17
43000+ Important MCQs for SSC CGL
43000+ MCQs for SSC CGL are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC CGL MCQ Questions.
Learn SSC CGL MCQs with answers [Page 17 of Department 105]
161) Pipelines in cold countries often burst in winter, because
(A) Water freezes and expands in its volume
(B) Temperature of ice is less than that of water
(C) Pipelines contract in their volume
(D) Pipelines expand due to freezing
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
162) In severe winter, in cold countries water pipes burst because
(A) Water expands on freezing
(B) Contraction of water pipes
(C) High atmospheric pressure
(D) Combined effect of all the above three
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
163) Railway tracks are banked on curves so that
(A) Necessary centrifugal force may be obtained from the horizontal component of the weight of the train
(B) No frictional force may be produced between the tracks and the wheels of the train
(C) Necessary centripetal force may be obtained from the horizontal component of the weight of the train
(D) The train may not fall down inwards
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
164) The density of the liquid when heated
(A) Decreases
(B) Increases
(C) Does not change
(D) May increase of decrease depending on pressure
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
165) Thermocouple consists of
(A) Two dissimilar metals
(B) Two similar metals
(C) Metal and a semiconductor
(D) Metal and an insulator
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
166) Water has maximum density at
(A) 100°C
(B) 0°C
(C) 4°C
(D) 273°C
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
167) When water freezes its density
(A) Decreases
(B) Becomes Zero
(C) Remains constant
(D) Increases
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
168) Which of the following are methods of heat transfer?
(A) Convection
(B) Evaporation
(C) Revolution
(D) Thermal Expansion
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
169) Heat energy is transferred by conduction whenever molecules
(A) Collide each other
(B) Means of photons
(C) Particles replaces there places
(D) All of the above
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
170) Which among the following oxides cause the Acid rain ?
(A) Carbon monoxide and carbon dioxide
(B) Nitrous oxide and sulphur dioxide
(C) Carbon dioxide and nitrous oxide
(D) Sulphur dioxide and carbon monoxide
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of SSC CGL Department : 105 | Page : 17
Jump to Go
TAGs: SSC CGL mcqs, important SSC CGL mcqs, important SSC CGL questions,
SSC CGL questions, mcq for SSC CGL, important mcq for SSC CGL, mcqs for SSC CGL, mcq questions for SSC CGL, mcq question for SSC CGL, prepare online for SSC CGL