43000+ Important MCQs for SSC CGL

43000+ MCQs for SSC CGL are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC CGL MCQ Questions.


Learn SSC CGL MCQs with answers [Page 9 of Department 105]

D

Durgesh • 8.64K Points
Tutor III English

81) Find the error part:
In a first of its kind study, / a team of scientist have tried to / 'grow' new stem cells in / the ear that get damage with age.

  • (A) In a first of its kind study,
  • (B) a team of scientist have tried to
  • (C) 'grow' new stem cells in
  • (D) the ear that get damage with age
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Dhruva • 4.38K Points
Extraordinary Geography

82) The north-western India receives substantial rainfall during winter months because of ________

  • (A) South-west monsoons
  • (B) Retreating monsoons
  • (C) North-east monsoons
  • (D) Westerly disturbances
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Dhruva • 4.38K Points
Extraordinary Geography

83) Which among the following pairs of places have most marked difference in total rainfall per annum even though located approximately along the same latitude?

  • (A) Bengaluru and Chennai
  • (B) Mumbai and Visakhapatnam
  • (C) Ajmer and Shillong
  • (D) Nagpur and Kolkata
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Dhruva • 4.38K Points
Extraordinary Geography

85) Why does Western Ghats and Eastern Ghats both receive sufficient rainfall but Deccan Plateau receives scanty rainfall?

  • (A) It is a rain shadow area
  • (B) It is located parallel to wind direction
  • (C) It is away from the coast
  • (D) Rain bearing clouds are absent
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Dhruva • 4.38K Points
Extraordinary Geography

86) The place which experiences minimum and maximum temperature of - 28.3°C and 15°C respectively is ________

  • (A) Srinagar
  • (B) Shimla
  • (C) Kullu
  • (D) Leh
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Dhruva • 4.38K Points
Extraordinary Geography

87) Monsoon retreat is marked by:
1. clear sky
2. high pressure conditions at the Bay of Bengal
3. rise in temperature on land

  • (A) 1 only
  • (B) 1 and 2
  • (C) 2 and 3
  • (D) 1, 2 and 3
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Dhruva • 4.38K Points
Extraordinary Geography

88) Why does the west coast of India receive more rainfall from south-west monsoon than the east coast?

  • (A) Unlike the east coast this coast is straight
  • (B) The Western Ghats obstruct the winds causing rainfall
  • (C) The east coast is broader than the west coast
  • (D) The Eastern Ghats extend parallel to wind direction
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Dhruva • 4.38K Points
Extraordinary Geography

90) There is heavy rainfall on the western coast of India but very little in the Deccan because

  • (A) The Deccan plateau is situated in the rain shadow of the Western Ghats
  • (B) The region is bypassed by the south-west monsoons
  • (C) Lack of high mountains in the Deccan
  • (D) Of some unknown reason
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of SSC CGL Department : 105 | Page : 9

Jump to

TAGs: SSC CGL mcqs, important SSC CGL mcqs, important SSC CGL questions, SSC CGL questions, mcq for SSC CGL, important mcq for SSC CGL, mcqs for SSC CGL, mcq questions for SSC CGL, mcq question for SSC CGL, prepare online for SSC CGL