43000+ Important MCQs for SSC CGL

43000+ MCQs for SSC CGL are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC CGL MCQ Questions.


Learn SSC CGL MCQs with answers [Page 6 of Department 105]

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach General Awareness

51) The fuel tanks of the spacecraft ‘Discovery’ that was launched into space on 4 July, 2006 was filled with

  • (A) Liquid hydrogen only
  • (B) Liquid oxygen only
  • (C) Mixture of liquid hydrogen, liquid oxygen and liquid helium
  • (D) Mixture of liquid hydrogen and liquid oxygen
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach General Awareness

52) Which of the following pairs is/are correctly matched?Spacecraft Purpose

1. Cassini-Huygens - Orbiting the Venus and transmitting data to the Earth
2. Messenger - Mapping and investigating the Mercury
3. Voyager 1 and 2 - Exploring the outer solar system
Select the correct answer using the code given below.

  • (A) Only 1
  • (B) Only 2 and 3
  • (C) 1, 2 and 3
  • (D) Only 1 and 3
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach General Awareness

53) Consider the following statements. The Mangalyaan launched by ISRO

1. is also called the Mars Orbiter Mission.
2. made India the second country to have a spacecraft orbit the Mars after the USA.
3. made India the only country to be successful in making its spacecraft orbit the Mars in its very first attempt.
Which of the statements given above is/are correct?

  • (A) Only 1
  • (B) Only 2 and 3
  • (C) 1, 2 and 3
  • (D) Only 1 and 3
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach General Awareness

56) Consider the following statements:

1. The MESSENGER is Mercury Surface, Space. Environment Geochemistry, and Ranging.
2. This is first spacecraft ever to orbit Mercury.
Which of the above statements is/are true?

  • (A) 1 and 2 Both
  • (B) 2 only
  • (C) 1 only
  • (D) None
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach General Awareness

58) Which of the following is named as Giove-A?

  • (A) It is the name of the new telescope placed in the space by the NASA and ISRO jointly.
  • (B) It is the name of the third permanent station at Antarctica established by India.
  • (C) It isthe name of the first satellite of Galileo Navigation Programme launched by the European Union.
  • (D) It is the name of the new battle tanks supplied by Switzerland to Indian Army.
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach General Awareness

59) With reference to ‘Astrosat’, the astronomical observatory launched by India, which of the following statements is/are correct?

1. Other than USA and Russia, India is the only country to have launched a similar observatory into space.
2. Astrosat is a 2000 kg satellite placed in an orbit at 1650 km above the surface of the Earth.
Select the correct answer using the code given below.

  • (A) Only 1
  • (B) Only 2
  • (C) Neither 1 nor 2
  • (D) Both 1 and 2
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach General Awareness

60) Television viewers using dish antenna to receive satellite signals do not receive signals during rain because

1. of small size of antenna.
2. rain droplets absorb the energy of radio waves.
3. rain droplets disperse the energy of radio waves from their original direction.
Which of the above statements are correct?

  • (A) Only 1
  • (B) Only 1 and 2
  • (C) 1, 2 and 3
  • (D) Only 2 and 3
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of SSC CGL Department : 105 | Page : 6

Jump to

TAGs: SSC CGL mcqs, important SSC CGL mcqs, important SSC CGL questions, SSC CGL questions, mcq for SSC CGL, important mcq for SSC CGL, mcqs for SSC CGL, mcq questions for SSC CGL, mcq question for SSC CGL, prepare online for SSC CGL