21000+ Important MCQs for UPSC

21000+ MCQs for UPSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning UPSC MCQ Questions.


Learn UPSC MCQs with answers [Page 18 of Department 85]

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III Geography

172) With reference to Indian forests, consider the following pairs:
1. Tropical Moist Deciduous Forests Sandalwood (Santalum album)
2. Tropical Dry Deciduous Forests: (Shorea robusta)
3. Tropical Thorn Forests: Shisham (Dalbeigia sissoo)
Which of the pairs given above is/are correctly matched?

  • (A) 1 only
  • (B) 1 and 2 only
  • (C) 2 and 3 only
  • (D) 1, 2 and 3
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III Geography

173) Coastal Andhra Pradesh and Orissa often face natural disasters due to ________

  • (A) Cyclones
  • (B) Earthquakes
  • (C) Landslides
  • (D) Tornadoes
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III Geography

174) Erosion of soil by a river mainly depends upon ________

  • (A) Its depth
  • (B) Its length
  • (C) Its speed at which it flows
  • (D) Its width
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III Geography

175) The Canals in Western Europe are mainly used for ________

  • (A) Irrigation
  • (B) Inland navigation
  • (C) Ship building
  • (D) Trade
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III Geography

176) A drainage pattern where a river is joined by its tributaries approximately at right angles is

  • (A) Dendritic
  • (B) Trellis
  • (C) Rectangular
  • (D) Radial
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III Geography

177) Which is the correct order of ocean currents in the northern part of Pacific ocean in clockwise direction?

  • (A) North equatorial - California Kuroshio - North equatorial
  • (B) North equatorial – California – Kuroshio - Pacific drift-North equatorial
  • (C) North equatorial - Kuroshio - Pacific drift - North equatorial
  • (D) North equatorial - Pacific drift – Kuroshio – California - North equatorial
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III Geography

178) Which of the following rivers flowing through Pakistan has its source of origin in that country itself?

  • (A) Ravi
  • (B) Jhelum
  • (C) Chenab
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III Geography

179) Which of the following are the factors that are mainly responsible for the movements of surface oceanic currents?
1. Prevailing winds
2. Earth's Rotation
3. Earthquake activity
4. Bottom Topography
5. Difference in the density of seawater

  • (A) 1, 2 and 3
  • (B) 1, 2 and 4
  • (C) 1, 2 and 5
  • (D) 3, 4 and 5
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of UPSC Department : 85 | Page : 18

Jump to

TAGs: UPSC mcqs, important UPSC mcqs, important UPSC questions, UPSC questions, mcq for UPSC, important mcq for UPSC, mcqs for UPSC, mcq questions for UPSC, mcq question for UPSC, prepare online for UPSC