Home
Exams
UPSC MCQs
Page 19
21000+ Important MCQs for UPSC
21000+ MCQs for UPSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning UPSC MCQ Questions.
Learn UPSC MCQs with answers [Page 19 of Department 85]
181) Sea water is saltier than rain water because ________
(A) Sea animals are salt producing
(B) The air around the sea is saltish
(C) River wash away salts from earth and pour them into the sea
(D) Sea beds have salt producing mines
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
182) Which of the following statements relating to the planet Venus is/are correct?
1. It is the nearest planet from the Sun.
2. It is only slightly smaller than the Earth.
3. It has no atmosphere.
Select the correct answer.
(A) 1, 2 and 3
(B) 1 and 3 only
(C) 2 only
(D) 1 and 2 only
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
183) The strongest evidence that comets are members of our solar system comes from
(A) Their composition
(B) Their effect on the lives of man
(C) The shape of their orbits
(D) The shape and length of their tails
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
184) Which of the following planets of the solar system has the longest day?
(A) Mercury
(B) Jupiter
(C) Venus
(D) Earth
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
185) In a federal Government the states enjoy
(A) Original powers
(B) Powers delegated by the Centre
(C) Powers given by the Constitution
(D) Powers given by the people
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
186) Which of the following is a feature of Presidential form of government?
(A) It protects the freedom of people
(B) It ensures the speedy execution of policies
(C) Fix term stabilizes the system
(D) All of these
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
187) Members of the Executive under Presidential System of Government
(A) Are drawn from both the Houses of Legislature
(B) Are only form the popular House
(C) Are not members of either House of Legislalure
(D) Become members of Legislature after their appointment
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
188) Which among the following Articles came into force on 26th November 1949, the day the Indian Constitution was adopted?
(A) Article 388
(B) Article 390
(C) Article 387
(D) Article 386
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
189) Which of the following is not a feature of Indian Constituion?
(A) Parliamentary form of Government
(B) Independence of Judiciary
(C) Presidential form of Government
(D) Federal Government
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
190) January 26 selected as the date for the inauguration of the Constitution, because
(A) It was considered to be an auspicious day
(B) On that day the Quit India Movement was started in 1942
(C) The Congress had observed it as the Independence Day in 1930
(D) None of these
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of UPSC Department : 85 | Page : 19
Jump to Go
TAGs: UPSC mcqs, important UPSC mcqs, important UPSC questions,
UPSC questions, mcq for UPSC, important mcq for UPSC, mcqs for UPSC, mcq questions for UPSC, mcq question for UPSC, prepare online for UPSC