21000+ Important MCQs for UPSC

21000+ MCQs for UPSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning UPSC MCQ Questions.


Learn UPSC MCQs with answers [Page 8 of Department 85]

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III History

71) Which one of the following rulers of Magadha was the contemporary of Alexander, the great

  • (A) Mahapadamnanda
  • (B) Dhanananda
  • (C) Sukalp
  • (D) Chandragupta Maurya
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III History

72) Vikramshila Mahavihara was established by the ruler of

  • (A) Pushyabhuti Dynasty
  • (B) Barman Dynasty
  • (C) Sen Dynasty
  • (D) Pala Dynasty
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III History

73) Two popular Assemblies of the Vedic period were

  • (A) Sabha and Mahasabha
  • (B) Mahasabha and Ganasabha
  • (C) Sabha and samiti
  • (D) Ur and Kula
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III History

75) In which of the following locations was the Quit India Movement launched by Mahatma Gandhi in 1942?

  • (A) August Kranti Maidan
  • (B) Shivaji Park
  • (C) Pragati Maidan
  • (D) Jallianwala Bagh
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III History

76) In which language was the ' Shrimad Bhagavad Gita ' originally written

  • (A) Sanskrit
  • (B) Apabhramsa
  • (C) Prakrit
  • (D) Pali
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III History

77) Who had founded the first women's university in india?

  • (A) Rani Ahilya Devi
  • (B) Ishwar Chandra Vidyasagar
  • (C) Rani of Thomi
  • (D) Dhondo Keshav Karve
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III History

78) Who called Subhash Chandra Bose as Desh Nayak?

  • (A) Rabindranath Tagore
  • (B) Mahatma Gandhi
  • (C) Bal Gangadhar Tilak
  • (D) Lala Lajpat Rai
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Rabindranath Tagore called Subhash Chandra Bose as Desh Nayak for the first time.

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III History

79) Who started the Saka Era which is still used by the Government of India ?

  • (A) Asoka
  • (B) Samudra Gupta
  • (C) Vikramaditya
  • (D) Kanishka
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of UPSC Department : 85 | Page : 8

Jump to

TAGs: UPSC mcqs, important UPSC mcqs, important UPSC questions, UPSC questions, mcq for UPSC, important mcq for UPSC, mcqs for UPSC, mcq questions for UPSC, mcq question for UPSC, prepare online for UPSC