Home
Exams
UPSC MCQs
Page 15
21000+ Important MCQs for UPSC
21000+ MCQs for UPSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning UPSC MCQ Questions.
Learn UPSC MCQs with answers [Page 15 of Department 85]
141) Which one was the last city founded in the Russian Empire
(A) Arkhangelsk
(B) Vologda
(C) Veliky Novgorod
(D) Murmansk
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
142) Who founded the city of Singapore?
(A) Francis Light
(B) Herman Willem Daendels
(C) Lee Kuan Yew
(D) Stamford Raffles
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
143) In which year Francis II, founded the Empire of Austria
(A) 1804
(B) 1809
(C) 1820
(D) 1822
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
144) Who is known as the founder of the Durrani Empire
(A) Timur Shah Durrani
(B) Zaman Shah Durrani
(C) Mahmud Shah Durrani
(D) Ahmad Shah Durrani
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
145) Which one is the first dynasty that ruled China
(A) Shang dynasty
(B) Xia dynasty
(C) Qin dynasty
(D) Ming dynasty
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
146) Ashoka's claim to be one of the greatest rulers in world history life in the fact that
(A) his aims covered both the religious and secular aspects of life
(B) he worked for the material moral and spiritual uplift of the people
(C) after a single conquest he dedicated himself completely to the cause of peace
(D) he attempted to unify the people of different castes and communities into a bound of common moral ideal
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
147) In which language were the Buddhist-texts 'Pitakas' composed?
(A) Sanskrit
(B) Ardhamagadhi
(C) Pali
(D) Prakrit
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
148) Where did Sumtinath Tirthankar attained Nirvana?
(A) Sammed Shikhar
(B) Parsnath
(C) Girnar
(D) Pawapur
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
149) Which of the doctrines of Jainism was added by Mahavira?
(A) Do not speak a lie
(B) Observe continence
(C) Do not commit violence
(D) Do not steal
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
150) Because of his virtuous deeds Ajitnath Tirthankara was born from whose womb?
(A) Vijaya
(B) Tara
(C) Sharmestha
(D) Geeta
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of UPSC Department : 85 | Page : 15
Jump to Go
TAGs: UPSC mcqs, important UPSC mcqs, important UPSC questions,
UPSC questions, mcq for UPSC, important mcq for UPSC, mcqs for UPSC, mcq questions for UPSC, mcq question for UPSC, prepare online for UPSC