Home
Exams
UPSC MCQs
Page 14
21000+ Important MCQs for UPSC
21000+ MCQs for UPSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning UPSC MCQ Questions.
Learn UPSC MCQs with answers [Page 14 of Department 85]
131) Synonym of Gruesome
(A) Sullen
(B) Hideous
(C) Exhausting
(D) Insulting
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
132) The DNA bacterium consists of ring-like pieces known as the
(A) Plasmids
(B) Genes
(C) Chromosomes
(D) Mesosomes
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
133) It is commonly found in the bottom tidal pools?
(A) Spirogyra
(B) Ulva
(C) Stiogeoclonium
(D) Chlamydomonas
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
134) The unicellular algae used to supply and regulate the oxygen in space programmes is
(A) Spyrogyra
(B) Chlorella
(C) Ulothrix
(D) Odogonium
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
135) Bacteria are (were) considered more as plants than animals because of the presence of
(A) Small nucleus
(B) Plasma membrane
(C) Cell wall
(D) Spore formation
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
136) Who was the last Byzantine Emperor during the fall of Constantinople in 1453
(A) Manuel II
(B) John V
(C) John VIII
(D) Constantine XI
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
137) Where did the February Revolution take place
(A) Moscow
(B) Petrograd
(C) Paris
(D) London
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
138) When was the construction of Great Wall of China started?
(A) 294 BC
(B) 252 BC
(C) 249 BC
(D) 221 BC
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
139) "The word impossible is found, in the dictionary of fools" was the famous quote of
(A) Hitler
(B) Alexander the Great
(C) Julius Caesar
(D) Napoleon
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
140) Who wrote the book Ninety-Five Theses, which is regarded as initial catalyst for the Protestant Reformation
(A) Michelangelo
(B) Martin Luther
(C) John Calvin
(D) Huldrych Zwingli
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of UPSC Department : 85 | Page : 14
Jump to Go
TAGs: UPSC mcqs, important UPSC mcqs, important UPSC questions,
UPSC questions, mcq for UPSC, important mcq for UPSC, mcqs for UPSC, mcq questions for UPSC, mcq question for UPSC, prepare online for UPSC