Home
Exams
UPSC MCQs
Page 12
21000+ Important MCQs for UPSC
21000+ MCQs for UPSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning UPSC MCQ Questions.
Learn UPSC MCQs with answers [Page 12 of Department 85]
111) During electroplating, pure spectra are deposited.
(A) On the cathode
(B) On the anode
(C) At both cathode and anode
(D) Electrical decomposition at the bottom of the cell
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
112) Which of the following statements are correct?
(A) Metals are not good drivers
(B) Some drivers conduct heat better than other drivers.
(C) Heat can move from one metal to another even when the two metals are not in contact.
(D) When two metal rods are in contact with each other, the heat can flow from one to the other four even when their contents are on heat.
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
113) A medical use thermometer has a kink in its hair tube?
(A) To increase the spread of mercury
(B) So that the temperature of the mercury does not come down in the thermometer as soon as it comes out of the mouth.
(C) To reduce the use of mercury to make it clearly visible
(D) To make it clearly viewable
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
114) How are the strengths of an electromagnet increased?
(A) Increasing the number of circles in the horoscope
(B) By increasing the current flowing in the coil
(C) Using a soft iron core for the coil
(D) All of the above
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
115) Language used in the inscriptions of Ashoka is
(A) Sanskrit
(B) Prakrit
(C) Apabhramsa
(D) Hindi
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
116) Who of the following was a contemporary of Alexander,the Great?
(A) Bimbisara
(B) Chandragupta Maurya
(C) Ashoka
(D) Pushymitra Sunga
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
117) Ashoka's contemposary Greek King of Syria mentioned in his edicts was
(A) Antigonas
(B) Ptolemy II
(C) Alexander
(D) Antriochus II Theos
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
118) Which Indian king defeated Seleucus,the administrator of Sindh and Afghanistan Appointed By Alexander?
(A) Samundragupta
(B) Ashok
(C) Bindusar
(D) Chandragupta
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
119) Great Stupa at Sanchi is in
(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Arunachal Pradesh
(D) Andhra Pradesh
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
120) Which of the following was the oldest dynasty of India?
(A) Maurya
(B) Gupta
(C) Kushana
(D) Kanva
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of UPSC Department : 85 | Page : 12
Jump to Go
TAGs: UPSC mcqs, important UPSC mcqs, important UPSC questions,
UPSC questions, mcq for UPSC, important mcq for UPSC, mcqs for UPSC, mcq questions for UPSC, mcq question for UPSC, prepare online for UPSC