Home
Exams
UPSC MCQs
Page 4
21000+ Important MCQs for UPSC
21000+ MCQs for UPSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning UPSC MCQ Questions.
Learn UPSC MCQs with answers [Page 4 of Department 85]
31) What are the substances that take part in a reaction called?
(A) consideration
(B) degenerative
(C) reactant
(D) oxidising agent
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
32) What type of reaction is respiration?
(A) exothermic reaction
(B) combination reaction
(C) oxidation-reduction reaction
(D) double decomposition reaction
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
33) What are liberated when a base is dissolved in water?
(A) OH
(B) H+ ions
(C) both ions
(D) no ions
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
34) What is the fourth state of matter?
(A) plasma
(B) liquid
(C) gas
(D) Solid
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
35) Which of the following is a compound?
(A) brass
(B) steel
(C) sand
(D) Diamond
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
36) Which of the following substances does not contain oxygen?
(A) kerosene
(B) glass
(C) sand
(D) cement
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
37) What is the pH value of a salt made up of a strong acid and a weak base?
(A) over 7
(B) less than 7
(C) between 10 and 14
(D) under 14
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
38) Which of the following is neither an element nor a compound?
(A) Mercury
(B) water
(C) Wind
(D) Sodium chloride
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
39) Which scientist discovered the 'Atomic Theory'?
(A) John Dalton
(B) madam curie
(C) rutherford
(D) none of these
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
40) What is bleaching powder?
(A) Element
(B) Compound
(C) mix
(D) Merger
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of UPSC Department : 85 | Page : 4
Jump to Go
TAGs: UPSC mcqs, important UPSC mcqs, important UPSC questions,
UPSC questions, mcq for UPSC, important mcq for UPSC, mcqs for UPSC, mcq questions for UPSC, mcq question for UPSC, prepare online for UPSC