21000+ Important MCQs for UPSC

21000+ MCQs for UPSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning UPSC MCQ Questions.


Learn UPSC MCQs with answers [Page 17 of Department 85]

M

Monu Rathod • 7.03K Points
Tutor III Science

161) Consider the following statements:
1. Anti-lock Braking System (ABS) helps the rider to maintain stability while applying brakes
2. Combined Braking System (CBS) has the same functionality as ABS, the only difference being that applying one of the brake levers applies both front and rear brakes

Which of the statements above is/are incorrect?

  • (A) 1 only
  • (B) 2 only
  • (C) Both 1 and 2
  • (D) Neither 1 nor 2
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Monu Rathod • 7.03K Points
Tutor III History

162) Which one of the following statements about the pioneering feminist and activist Anasuya Sarabhai is INCORRECT?

  • (A) Her work was inspired by the revolutionary doctrines of Marxism
  • (B) She helped mill workers in her home town organise their first strike for higher wages
  • (C) She was supported in her work - meant for the cause of labourers - by Mahatma Gandhi
  • (D) The Self-Employed Women's Association of India (SEWA) grew out of India's oldest union of textile workers set up by her
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Monu Rathod • 7.03K Points
Tutor III Politics

163) Under the provisions of which one of the following legislations did the state of Haryana recently ban the use of liquid nitrogen in food and drink items?

  • (A) Chemicals (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction) Act, 2006
  • (B) Food Safety and Standards Act, 2006
  • (C) Insecticides Act, 1968
  • (D) Essential Commodities Act, 1955
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Science

164) With reference to the usefulness of the by-products of sugar industry, which among the given statements is/are right? 1. Bagasse can be used as biomass fuel for the generation of energy.
2. Molasses can be used as one of the feedstocks for the production of synthetic chemical fertilizers.
3. Molasses can be used for the production of ethanol. Select the right answer using the codesgiven below

  • (A) Only 1
  • (B) 1 and 3
  • (C) 2 and 3
  • (D) All of these
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravinder Singh • 2.62K Points
Extraordinary History

165) Which Bhakti saint believes that through love and devotion, song and dance, a devotee can feel the presence of God?

  • (A) Gnanadev
  • (B) Chaitanya
  • (C) Namadeva
  • (D) Ekanatha
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravinder Singh • 2.62K Points
Extraordinary History

166) Which of the following statement (s) is/are correct related to the Bhakti Saint Chaitanya?
I. He popularised the Krishna Cult in Bengal.
II. He believes that through love and devotion, song and dance, a devotee can feel the presence of God?

  • (A) Only I
  • (B) Only II
  • (C) Both I & II
  • (D) Neither I nor II
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravinder Singh • 2.62K Points
Extraordinary History

170) Which Bhakti Saints writings influenced Hinduism's Bhakti movement and his verses are found in Sikhism's scripture Adi Granth?

  • (A) Ramananda
  • (B) Kabir
  • (C) Mirabai
  • (D) Tukaram
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of UPSC Department : 85 | Page : 17

Jump to

TAGs: UPSC mcqs, important UPSC mcqs, important UPSC questions, UPSC questions, mcq for UPSC, important mcq for UPSC, mcqs for UPSC, mcq questions for UPSC, mcq question for UPSC, prepare online for UPSC