21000+ Important MCQs for UPSC

21000+ MCQs for UPSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning UPSC MCQ Questions.


Learn UPSC MCQs with answers [Page 16 of Department 85]

L

Lalit Singh • 4.06K Points
Extraordinary History

152) The caste system of India was created for

  • (A) Immobility of labour
  • (B) Recognization of the dignity of labour
  • (C) Economic uplift
  • (D) Occupational division of labour
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

L

Lalit Singh • 4.06K Points
Extraordinary History

153) Which Bhakti Saints known as Sri Gauranga, was a popular Vaishnava saint and reformer from Bengal?

  • (A) Chaitanya
  • (B) Mirabai
  • (C) Sankaracharya
  • (D) Kabir
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

L

Lalit Singh • 4.06K Points
Extraordinary History

154) Who was the the founder of the Ramanandi Sampradaya, the largest monastic Hindu renunciant community in modern times?

  • (A) Ramananda
  • (B) Tukaram
  • (C) Mirabai
  • (D) Kabir
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

L

Lalit Singh • 4.06K Points
Extraordinary History

155) What is meant by a 'Pir' in the Sufi tradition?

  • (A) The Supreme God
  • (B) The Guru of the Sufis
  • (C) The greatest of all Sufi saints
  • (D) The orthodox teacher who contests the Sufi beliefs
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

L

Lalit Singh • 4.06K Points
Extraordinary History

156) Which of the following is/are the compositions of Kabir?

  • (A) Bijak & Sakhi Granth
  • (B) Kabir Granthawali& Anurag Sagar
  • (C) Only B
  • (D) All of the above
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

L

Lalit Singh • 4.06K Points
Extraordinary History

158) Which of the following concept the Bhakti movement of Hinduism saw two ways of imaging the nature of the divine (Brahman)?

  • (A) Nirguna and Saguna
  • (B) Shaivism
  • (C) Sikkhism
  • (D) Jainism
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Monu Rathod • 7.03K Points
Tutor III History

159) Consider the following statements:
1. King Harshavardhana's campaign to extend his kingdom to the South of Narmada ended in his defeat
2. The accounts of Hiuen Tsang provide the details of this campaign
3. The capital of the Kingdom whose ruler defeated Harsha was Vatapi or Badami

Which dynasty did this ruler, to which the above statements refer, belong to?

  • (A) Vijayanagara
  • (B) Cheras
  • (C) Bahamani
  • (D) Western Chalukyas
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Monu Rathod • 7.03K Points
Tutor III History

160) Consider the following statements:
1. A series of uprisings of people in the recent past referred to as 'Arab Spring' originally started from Tunisia
2. Tunisia lies in the Sahel region of Africa

Which of the statements given above is/are correct?

  • (A) 1 only
  • (B) 2 only
  • (C) Both 1 and 2
  • (D) Neither 1 nor 2
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of UPSC Department : 85 | Page : 16

Jump to

TAGs: UPSC mcqs, important UPSC mcqs, important UPSC questions, UPSC questions, mcq for UPSC, important mcq for UPSC, mcqs for UPSC, mcq questions for UPSC, mcq question for UPSC, prepare online for UPSC