21000+ Important MCQs for UPSC

21000+ MCQs for UPSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning UPSC MCQ Questions.


Learn UPSC MCQs with answers [Page 10 of Department 85]

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Politics

91) Who presided over the first meeting of Indian constituent Assembly?

  • (A) Dr. Rajendra Prasad
  • (B) Saehehidandada Sinha
  • (C) B.R Ambedkar
  • (D) H.V. Kamath
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Politics

92) Which of the following is an Example of Unitary and Presidential system of governance Government?

  • (A) USA
  • (B) Canada
  • (C) India
  • (D) France
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Shivam • 8.86K Points
Tutor III Politics

93) Who among the following was the Chairman of Fundamental Rights sub-Committee of the Constitutent Assembly?

  • (A) J. B. Kripalani
  • (B) Rajendra Prasad
  • (C) B. R. Arnbedkar
  • (D) Gopinath Bardoloi
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

K

Kirti • 10.45K Points
Tutor II Physics

94) Convex mirrors are used as a rear view mirror in motor cycles because

  • (A) It forms real image
  • (B) It forms erect (upright) image
  • (C) It forms smaller image as compared with object
  • (D) All of the above
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pritvik • 5.07K Points
Tutor III History

95) Which of the following are the reasons for which Wahabi / Walliullah movement was started?

  • (A) Spreading education among Muslim women
  • (B) Encouraging to give up puradh system
  • (C) Reviving Muslim principles in response to western influences
  • (D) Propagating Quran as the only source
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pritvik • 5.07K Points
Tutor III History

96) Which of the following is/are the main aim/s of Young Bengal Movement?

  • (A) Inspire pupil to think freely and rationally
  • (B) Question all authority and oppose decadent customs and traditions
  • (C) Love liberty, equality and freedom
  • (D) All the above
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

The Young Bengal Movement, led by Henry Louis Vivian Derozio in the 1820s–1830s, was a radical and reformist intellectual movement in colonial India. The movement primarily involved students of Hindu College, Calcutta, and had the following main aims:

(A) Inspire pupils to think freely and rationally
āœ” They encouraged scientific thinking, questioning of blind faith, and logical reasoning.

(B) Question all authority and oppose decadent customs and traditions
āœ” They opposed practices like caste discrimination, idol worship, child marriage, and other orthodox social customs.

(C) Love liberty, equality and freedom
āœ” Influenced by the ideals of the French Revolution and Enlightenment thinkers, they upheld democratic values and civil liberties.

Thus, all of the above are correct objectives of the Young Bengal Movement.

P

Pritvik • 5.07K Points
Tutor III History

97) Temple entry movement started mainly in Kerala aimed at which of the following

  • (A) Allowing untouchables to Hindu temples and roads
  • (B) Keeping the monopoly of temples to Brahmin class
  • (C) Allowing women to enter temple
  • (D) Sanskrit lessons to be imparted only to Brahmin family members and others to be devoid of it in order to preserve its purity
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pritvik • 5.07K Points
Tutor III History

98) Sir Huge Rose described whom as 'the best and bravest military leader of the rebel'?

  • (A) Begum Hazrat Mahal
  • (B) Rani Laxmi Bai
  • (C) Kunwar Singh
  • (D) Bahadur Shah Zafar
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pritvik • 5.07K Points
Tutor III History

99) __________ a notable disciple of Sree Narayana Guru introduced Guru's visions and ideals to the western world

  • (A) Nataraja Guru
  • (B) Kumaranasan
  • (C) Chattambi Swamikal
  • (D) K.Madhavan
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pritvik • 5.07K Points
Tutor III History

100) The founder of the 'Brahmo Samaj' was

  • (A) Dayanand Saraswati
  • (B) Ishwar Chandra Vidyasagar
  • (C) Raja Ram Mohan Roy
  • (D) Swami Vivekananda
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of UPSC Department : 85 | Page : 10

Jump to

TAGs: UPSC mcqs, important UPSC mcqs, important UPSC questions, UPSC questions, mcq for UPSC, important mcq for UPSC, mcqs for UPSC, mcq questions for UPSC, mcq question for UPSC, prepare online for UPSC