Home
Categories
Geography MCQs
Page 1
Geography MCQ Questions with answers
Here Important Geography MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Geography mcqs in hindi here.
Learn Geography MCQs [Page 1
of Department 24]
1) Rocks which are formed by the solidification of lava, are
(A) Basalts
(B) Granites
(C) Sandstone
(D) Limestone
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
2) Heat received by earth from the Sun is known as
(A) Thermal radiation
(B) Solar radiation
(C) Solar heat
(D) Insolation
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
3) The seasonal contrasts are maximum in
(A) High latitudes
(B) Low latitudes
(C) Mid latitudes
(D) Sub tropics
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
4) Which one of the following aptly describes the generalized shape of the continents?
(A) Triangular
(B) Circular
(C) Hexagonal
(D) Rectangular
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
5) Geostationary orbit is a height of
(A) 6 Km
(B) 1000 Km
(C) 3600 Km
(D) 36000 Km
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
6) The approximate surface temperature on the sunlit side of the earth is
(A) 0°C
(B) 17°C
(C) 23°C
(D) 31°C
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
7) The speed of rotation of the earth is
(A) 25km/sec.
(B) 31km/sec
(C) 39.5km/sec
(D) 9.72km/sec
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
8) Vernal Equinox occurs on
(A) March 21
(B) June 21
(C) September 23
(D) December 21
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
9) Days and nights are equal throughout the globe when Sun is above
(A) Poles
(B) Tropic of Cancer
(C) Tropic of Capricorn
(D) Equator
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
10) The size of the earth was first measured by
(A) Isaac Newton
(B) Eratosthenes
(C) Copernicus
(D) Galileo
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Geography Department : 24 | Page : 1
Jump to Go
Tags: Geography mcqs, important mcqs of Geography, Geography important Geography mcqs, mcqs on Geography, important mcqs on Geography, mcqs of Geography