Home
Categories
Geography MCQs
Page 10
Geography MCQ Questions with answers
Here Important Geography MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Geography mcqs in hindi here.
Learn Geography MCQs [Page 10
of Department 25]
91) Which one of the following countries is the leading producer of uranium?
(A) Canada
(B) Australia
(C) France
(D) Russia
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
92) Which one of the following is not a landform which results due to rejuvenation of a river?
(A) Incised meander
(B) Knick point
(C) Oxbow lake
(D) Rive terrace
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
93) In which river is "Grand canyon"?
(A) Mississippi
(B) Colorado
(C) Columbia
(D) Ohara
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
94) A ship met with an accident at 30ºC and 35ºN. The ship was sailing in the ________
(A) Baltic Sea
(B) Black Sea
(C) Mediterranean Sea
(D) Red Sea
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
95) The tides in the Sea are primarily due to
(A) The atmospheric effect of the Earth
(B) The gravitational effect of Venus on the Earth
(C) The gravitational effect of the Sun on the Earth
(D) The gravitational effect of the Moon on the Earth
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
96) When water freezes in the polar seas the salts ________
(A) Form a layer on top
(B) Remain in the subsurface water that does not freeze
(C) Sink to the bottom
(D) Partly freeze and partly sink to the bottom
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
97) Of the following the busiest oceanic trade route is ________
(A) Cape route
(B) North Atlantic route
(C) Panama canal
(D) Suez canal
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
98) Where is world's deepest trench "Mariana Trench" located?
(A) In Indian Ocean
(B) In Atlantic Ocean
(C) In Arctic Ocean
(D) In Pacific Ocean
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
99) The average salinity of the sea water is ________ parts per thousand.
(A) 25
(B) 35
(C) 50
(D) 60
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
100) Which of the following rivers falls into the Atlantic Ocean?
1. Orinoco
2. Danube
3. Amazon
4. Congo
(A) 1, 2 and 3
(B) 1, 3 and 4
(C) 2, 3 and 4
(D) 1, 2 and 4
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Geography Department : 25 | Page : 10
Jump to Go
Tags: Geography mcqs, important mcqs of Geography, Geography important Geography mcqs, mcqs on Geography, important mcqs on Geography, mcqs of Geography