Home
Categories
Geography MCQs
Page 4
Geography MCQ Questions with answers
Here Important Geography MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Geography mcqs in hindi here.
Learn Geography MCQs [Page 4
of Department 25]
31) Which one among the following statements relating to a cyclone is not correct?
(A) It is a wind circulation system with a low pressure at the centre
(B) It brings about sudden change In weather condition in an area
(C) Wind movement towards the low pressure centre of a cyclone is clockwise in the northern hemisphere
(D) It is known as hurricane in West Indies
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
32) Which one of the following is a type of planetary wind?
(A) Monsoons
(B) Loo
(C) Westerlies
(D) Tornadoes
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
33) What is India’s rank in the oilseeds production in the world?
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
34) Which is the largest producer of Coconut in the country?
(A) Karnataka
(B) Andhra Pradesh
(C) Kerala
(D) None of the above
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
35) What is India’s rank production of Banana?
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
36) The highest annual precipitation occurs in
(A) Amazon basin
(B) Siberian basin
(C) Congo basin
(D) Canadian shield
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
37) The primary rainbow has an angular radius of
(A) 22°
(B) 42°
(C) 60°
(D) 75°
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
38) Which one of the following islands receives convectional rainfall?
(A) Cyprus
(B) Cuba
(C) Green land
(D) Sumatra
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
39) Precipitation takes place when
(A) Winds begin to blow in a circular motion
(B) Temperature of moisture in air sharply decreases
(C) Temperature of moisture in air suddenly increases
(D) The sky is overcast with clouds
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
40) Clouds with vertical development are known as
(A) Cumulonimbus
(B) Stratus
(C) Cirrocumulus
(D) Cirrus
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Geography Department : 25 | Page : 4
Jump to Go
Tags: Geography mcqs, important mcqs of Geography, Geography important Geography mcqs, mcqs on Geography, important mcqs on Geography, mcqs of Geography