Home
Categories
Geography MCQs
Page 9
Geography MCQ Questions with answers
Here Important Geography MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Geography mcqs in hindi here.
Learn Geography MCQs [Page 9
of Department 25]
81) Consolidation of holdings as a land reforms measure failed to take off in
(A) Haryana
(B) Uttar Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Punjab
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
82) Central Seed Testing and Referral Laboratory (CSTRL) is located in
(A) Dehradun
(B) Bhopal
(C) Lucknow
(D) Varanasi
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
83) Coffee cultivation in Sri Lanka was abandoned because of the disease of
(A) leaf blight
(B) leaf spot
(C) leaf rust
(D) rut
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
84) What is mixed farming?
(A) Growing of several corps in a planned way
(B) Growing several crops and also rearing animals
(C) Growing Rabi as well as Kharif crops
(D) Growing of fruits as well as vegetables
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
85) State with maximum production of coffee in India is
(A) Maharashtra
(B) Tamil Nadu
(C) Karnataka
(D) Kerala
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
86) Crop Insurance is the monopoly of
(A) National Insurance Company
(B) Life Insurance Company
(C) NABARD
(D) General Insurance Company
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
87) Who among the following was the first European to encounter the cocoa plant, from which chocolate is made
(A) Christopher Columbus
(B) Hernando Cortez
(C) John Cabot
(D) De Leon
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
88) Which one of the following is not known for automobile industry?
(A) Stutgart
(B) Deteroit
(C) Edinbourg
(D) Dernu
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
89) The Bonded Labour System (Abolition) Act was legislated in
(A) 1974
(B) 1976
(C) 1977
(D) 1978
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
90) The scope of land reforms does not include
(A) abolition of intermediaries
(B) consolidation of land holdings
(C) housing loans to farmers
(D) cooperative farming
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Geography Department : 25 | Page : 9
Jump to Go
Tags: Geography mcqs, important mcqs of Geography, Geography important Geography mcqs, mcqs on Geography, important mcqs on Geography, mcqs of Geography