Home
Categories
Geography MCQs
Page 5
Geography MCQ Questions with answers
Here Important Geography MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Geography mcqs in hindi here.
Learn Geography MCQs [Page 5
of Department 25]
41) The dense mass of small water drops on smoke or dust particles in the lower layers of the atmosphere is
(A) Hail
(B) Dew
(C) Fog
(D) Frost
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
42) Convectional rainfall is common in
(A) Equatorial region
(B) Tundra region
(C) Taiga region
(D) Mediterranean region
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
43) Which of the following is not a form of precipitation?
(A) Snowfall
(B) Fog
(C) Hail
(D) Rainfall
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
44) Which of the following types of rainfall occurs at places having continental type of climate?
(A) Convectional
(B) Cyclonic
(C) Rainfall does not occur at these places
(D) Relief
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
45) Frontal rain is caused by
(A) Convection currents
(B) Condensation of water evaporated from mountains
(C) Winds from sea
(D) Cyclonic activity
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
46) The instrument used for measuring relative humidity in air is
(A) Hygrograph
(B) Barograph
(C) Hydrograph
(D) Pantograph
Correct Answer - Option
(A)
Explanation:
Hygrograph is an instrument used to measure and record relative humidity in the air over time.
Barograph measures atmospheric pressure .Hydrograph records water level or flow in rivers/lakes .Pantograph is a mechanical device used for copying drawings or enlarging/reducing them .Hence, the correct instrument for measuring relative humidity is: (A) Hygrograph.
47) Which of the following is not a form of precipitation?
(A) Fog
(B) Dew
(C) Rainfall
(D) Waterfall
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
48) The amount of actual water vapour of air is known as
(A) Condensation point
(B) Relative humidity
(C) Dew point
(D) Absolutely humidity
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
49) Which of the following terms is not connected with the study of climate?
(A) Stevenseon Screen
(B) Hygrogram
(C) Flash point
(D) De point
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
50) When moist air meets cold surface of earth, some of the water vapours condense on the particles of dust in air. It is called
(A) Cloud
(B) Dew
(C) Fog
(D) Mist
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Geography Department : 25 | Page : 5
Jump to Go
Tags: Geography mcqs, important mcqs of Geography, Geography important Geography mcqs, mcqs on Geography, important mcqs on Geography, mcqs of Geography