Home
Categories
Geography MCQs
Page 6
Geography MCQ Questions with answers
Here Important Geography MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Geography mcqs in hindi here.
Learn Geography MCQs [Page 6
of Department 25]
51) A sudden fall in the barometric reading indicates
(A) Extreme cold
(B) Fine weather
(C) Rain
(D) Storm
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
52) The form of precipitation associated with strong convective currents in the thunder storm?
(A) Hail
(B) Rain
(C) Fog
(D) Snow
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
53) Water vapour beyond the dew point results in
(A) Precipitation
(B) Condensation
(C) Hailstorm
(D) Formation of ice
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
54) Which type of rainfall leads to the formation of the winward and the Leeward side?
(A) Monsoonal
(B) Orographic
(C) Cyclonic
(D) Convectional
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
55) The nature of the winter rainfall in north western India is
(A) Convectional
(B) Cyclonic
(C) Orographic
(D) Monsoonal
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
56) Cyclonic rainfall largely occurs in
(A) Mexico
(B) U.K
(C) India
(D) Mexico
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
57) Which cloud is known as high cloud?
(A) Greenland
(B) Cuba
(C) Cirrus
(D) Stratus
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
58) Clear nights are colder than cloudy nights because of
(A) Condensation
(B) Radiation
(C) Precipitation
(D) Insolation
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
59) Less dew is formed on cloudy nights because
(A) On cloudy nights the radiation takes place very quickly
(B) Clouds scatter moisture
(C) On cloudy nights the radiation takes place very slowly
(D) Clouds absorb the falling dew
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
60) Relatively humidity of the atmosphere is directly affected by
(A) Change in atmospheric temperature
(B) Change in direction of winds
(C) Change in atmospheric pressure
(D) None of these
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Geography Department : 25 | Page : 6
Jump to Go
Tags: Geography mcqs, important mcqs of Geography, Geography important Geography mcqs, mcqs on Geography, important mcqs on Geography, mcqs of Geography