Home
Categories
Geography MCQs
Page 2
Geography MCQ Questions with answers
Here Important Geography MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Geography mcqs in hindi here.
Learn Geography MCQs [Page 2
of Department 25]
11) The word used to describe the shape of earth is
(A) Oblate Spheroid
(B) Sphere
(C) Circle
(D) Flat
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
12) The earth rotates around its axis from
(A) West to east
(B) South to north
(C) North to south
(D) East to west
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
13) The position of the sun is annually twice over head at Singapore because of the
(A) Parallelism of inclined axis of the earth
(B) Elliptical path of the earth’s orbit
(C) Rotation of the earth
(D) Revolution of the earth
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
14) Which part of the earth’s surface receives the highest amount of insolation?
(A) Water bodies
(B) Land masses
(C) Tropical deserts
(D) Equatorial region
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
15) Of the total volume of the earth, which layer forms the major part?
(A) Core
(B) Sial
(C) Sima
(D) Mantle
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
16) The Earth’s annual circuit round the sun covers a distance of
(A) 896 million Km
(B) 996 million Km
(C) 1038 million Km
(D) 1098 million Km
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
17) Vernal equinox falls on
(A) 21st March
(B) 21st June
(C) 22nd December
(D) 23rd September
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
18) Choose the correct option with the correct sequence of the layers of atmosphere
(A) Mesophere, Ionosphere, Exosphere, Troposphere, Stratosphere
(B) Ionosphere, Exosphere, Mesosphere, Stratosphere, Troposphere
(C) Exosphere, Troposphere, Ionosphere Mesosphere, Stratosphere
(D) Troposphere, Stratosphere, Mesosphere, Ionosphere, Exosphere
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
19) Which of the following is specially true of anticyclones in the southern hemisphere?
(A) The air moves in a circular manner
(B) Pressure increases from the outside to the centre
(C) They often form over continents
(D) The air moves in an anti-clockwise direction
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
20) Countries favourably influenced by Westerlies are ________
(A) Western Europe, British Columbia and East of U.S.A.
(B) South-West Africa and South Chile
(C) New Zealand
(D) All of these
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Geography Department : 25 | Page : 2
Jump to Go
Tags: Geography mcqs, important mcqs of Geography, Geography important Geography mcqs, mcqs on Geography, important mcqs on Geography, mcqs of Geography