Home
Categories
Math MCQs
Page 3
Math MCQ Questions with answers
Here Important Math MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Math mcqs in hindi here.
Learn Math MCQs [Page 3
of Department 21]
21) A shopkeeper sells one transistor for Rs. 840 at a gain of 20% and another for Rs. 960 at a loss of 4%. His total gain or loss percent is:
(A) 5 15/17% loss
(B) 5 15/17% gain
(C) 6 2/3% gain
(D) None of these
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
22) A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is:
(A) 5%
(B) 8%
(C) 10%
(D) No profit, no loss
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
23) The ratio of the cost price and selling price is 5 : 4, the loss percent is = ?
(A) 20%
(B) 25%
(C) 40%
(D) 50%
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
24) If selling price of an article is 8/5 times of its cost price, the profit percent on it is = ?
(A) 120%
(B) 160%
(C) 40%
(D) 60%
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
25) If the cost price of 12 oranges is equal to selling price of 10 oranges, then the percentage of profit is = ?
(A) 16 2/3%
(B) 20%
(C) 18%
(D) 25%
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
26) The cost price of an article is Rs. 7840. What should be the selling price of the article so that there is a profit of 7% ?
(A) Rs. 8000
(B) Rs. 8300
(C) Rs. 8388.80
(D) Rs. 8500.50
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
27) What is two weeks from today?
(A) Same day
(B) Previous day
(C) Next day
(D) None
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
28) How old are you if you are born in 1995?
(A) 22
(B) 23
(C) 24
(D) 25
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
29) What was the day on 2nd Jan 1901 ?
(A) Tuesday
(B) Wednesday
(C) Monday
(D) Thursday
Correct Answer - Option
(B)
Explanation:
2nd Jan 1901 means
(1900 years and 2 day)
Now, 1600 years have 0 odd day
300 years have 1 odd day
2 days has 2 odd day
Total no. of odd days = 0 + 1 + 2 = 3 days
Hence, the day on 2nd Jan 1901 was Wednesday.
30) What was the day on 16th June,1993?
(A) Saturday
(B) Monday
(C) Wednesday
(D) Friday
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Math Department : 21 | Page : 3
Jump to Go
Tags: Math mcqs, important mcqs of Math, Math important Math mcqs, mcqs on Math, important mcqs on Math, mcqs of Math