Math MCQ Questions with answers

Here Important Math MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Math mcqs in hindi here.

Learn Math MCQs [Page 6 of Department 21]

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

51) A and B started a business in partnership investing Rs. 20,000 and Rs. 15,000 respectively. After six months, C joined them with Rs. 20,000. What will be B's share in total profit of Rs. 25,000 earned at the end of 2 years from the starting of the business?

  • (A) Rs. 7500
  • (B) Rs. 9000
  • (C) Rs. 9500
  • (D) Rs. 10,000
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

52) The top of a 15 metre high tower makes an angle of elevation of 60° with the bottom of an electric pole and angle of elevation of 30° with the top of the pole. What is the height of electric pole ?

  • (A) 5 meters
  • (B) 8 meters
  • (C) 10 meters
  • (D) 12 meters
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

53) TF is a tower with F on the ground. The angle of elevation of T from A is x° such that tan x°= 2/5 and AF = 200 m. The angle of elevation of T from a nearer point B is y° with BF = 80 m. The value of y° is-

  • (A) 75°
  • (B) 45°
  • (C) 60°
  • (D) 30°
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

54) From the top of a tower, the angles of depression of two objects P and Q (situated on the ground on the same side of the tower) separated at a distance of 100(3−√3)
m are 45° and 60 ° respectively. The height of the tower is-

  • (A) 200 m
  • (B) 250 m
  • (C) 300 m
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

55) From a lighthouse the angles of depression of two ships on opposite sides of the light house are observed to be 30° and 45°. If the height of the lighthouse is h metres, the distance between the ships is

  • (A) (√3+1)h metres
  • (B) (√3-1)h metres
  • (C) √3 h metres
  • (D) None
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

56) If a 1.5 m tall girl stands at a distance of 3 m from a lamp-post and casts a shadow of length 4.5 m on the ground, then the height of the lamp-post is

  • (A) 1.5 m
  • (B) 2 m
  • (C) 2.5 m
  • (D) 2.8 m
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Math

57) The sum of the digits of a two-digit number is 15 and the difference between the digits is 3. What is the two-digit number?

  • (A) 69
  • (B) 78
  • (C) 96
  • (D) Cannot be determined
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Math

58) The sum of the squares of three numbers is 138, while the sum of their products taken two at a time is 131. Their sum is:

  • (A) 20
  • (B) 30
  • (C) 40
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Math

59) A number consists of two digits. If the digits interchange places and the new number is added to the original number, then the resulting number will be divisible by:

  • (A) 3
  • (B) 5
  • (C) 9
  • (D) 11
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Math

60) In a two-digit, if it is known that its unit's digit exceeds its ten's digit by 2 and that the product of the given number and the sum of its digits is equal to 144, then the number is:

  • (A) 24
  • (B) 26
  • (C) 42
  • (D) 46
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of Math Department : 21 | Page : 6

Jump to

Tags: Math mcqs, important mcqs of Math, Math important Math mcqs, mcqs on Math, important mcqs on Math, mcqs of Math

Attempt 350+ Quizzes on Math

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image