Math MCQ Questions with answers

Here Important Math MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.

Learn Math mcqs in hindi here.

Learn Math MCQs [Page 8 of Department 21]

A

Admin • 37.39K Points
Coach Math

71) A person invests Rs. 12000 as fixed deposit at a bank at the rate of 10% per annum simple interest. But due to some pressing needs he has to withdraw the entire money after three years, for which the bank allowed him a lower rate of interest. If he gets Rs. 3320 less than what he would have got at the end of 5 years, the rate of interest allowed by the bank is = ?

  • (A) 7 5/9 %
  • (B) 7 4/9 %
  • (C) 7 8/9 %
  • (D) 8 7/9 %
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach Math

72) A certain scheme of investment in simple interest declares that it triples the investment in 8 years. If you want to quadruple the money through that scheme for how many years you have to invest for = ?

  • (A) 11 years 6 months
  • (B) 10 years 8 months
  • (C) 10 years
  • (D) 12 years
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach Math

73) A person deposits Rs. 500 in 4 years and Rs. 600 for 3 years at the same rate of simple interest in a bank. Altogether he received Rs. 190 as interest. The rate of simple interest per annum was = ?

  • (A) 4%
  • (B) 5%
  • (C) 2%
  • (D) 3%
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach Math

74) If the simple interest for 6 years be equal to 30% of the principal, it will be equal to the principal after

  • (A) 10 years
  • (B) 20 years
  • (C) 22 years
  • (D) 30 years
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach Math

75) Simple interest on a certain sum at a certain annual rate of interest is 1/9 of the sum. If the numbers representing rate percent and time in years be equal, then the rate of interest is -

  • (A) 3 1/3%
  • (B) 5%
  • (C) 6 2/3%
  • (D) 10%
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach Math

76) A trader buys some goods for Rs. 150. If the overhead expenses be 12% of cost price, then at what price should it be sold to earn 10% ?

  • (A) Rs. 184.80
  • (B) Rs. 185.80
  • (C) Rs. 187.80
  • (D) Rs. 188.80
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach Math

77) If the loss of percent on article is 15%. Then the ratio of the cost price and selling price will be = ?

  • (A) 17 : 20
  • (B) 20 : 17
  • (C) 23 : 15
  • (D) 15 : 23
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach Math

78) List price of T.V is Rs. 2300 and discount series found to be 25% ans 10%. Then the selling price of T.V is = ?

  • (A) Rs. 1255.50
  • (B) Rs. 1525.50
  • (C) Rs. 1552.50
  • (D) Rs. 1555.20
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach Math

79) Gopi goes from place A to B to bye an article costing 15% less at B, although he spends Rs. 150 on travelling, still he gains Rs. 150 compared to buying it at A. His profit percent is = ?

  • (A) 4.5%
  • (B) 6%
  • (C) 7.5%
  • (D) 8%
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach Math

80) If an article is sold at 200 percent profit, then the ratio of its cost price to its selling price will be -

  • (A) 1 : 2
  • (B) 2 : 1
  • (C) 1 : 3
  • (D) 3 : 1
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of Math Department : 21 | Page : 8

Jump to

Tags: Math mcqs, important mcqs of Math, Math important Math mcqs, mcqs on Math, important mcqs on Math, mcqs of Math

Attempt 350+ Quizzes on Math

Download our easy to use, user friendly Android App from Play Store. And learn MCQs with one click.

Image