Home
Categories
Reasoning MCQs
Page 1
Reasoning MCQ Questions with answers
Here Important Reasoning MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Reasoning mcqs in hindi here.
Learn Reasoning MCQs [Page 1
of Department 31]
1) Find the odd number / letters / word from the given alternative.
(A) Goat
(B) Puppy
(C) Cow
(D) Buffalo
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
2) Find the odd number / letters / word from the given alternative.
(A) Attlee
(B) Bevin
(C) Chamberlain
(D) Churchill
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
3) Find the odd number / letters / word from the given alternative.
(A) Necklace
(B) Ornament
(C) Bangle
(D) Ring
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
4) Introducing a man, a woman said, "He is the only son of the mother of my mother." How is the woman related to the man?
(A) Mother
(B) Sister
(C) Niece
(D) Maternal aunt
Correct Answer - Option
(C)
Explanation:
The man is the only son of the mother of the woman. Hence, the man is the maternal uncle of the woman. So, the woman is the niece of the man.
5) Pointing to Gopi, Nalni says, "I am the daughter of the only son of his grandfather." How Nalni is related to Gopi?
(A) Niece
(B) Daughter
(C) Sister
(D) Cannot be determined
Correct Answer - Option
(C)
Explanation:
Nalni is the daughter of the only son of Gopi's grandfather. Hence, it's clear that Nalni is the sister of Gopi.
6) A's son B is married with C whose sister D is married to E the brother of B. How D is related to A?
(A) Sister
(B) Daughter-in-law
(C) Sister-in-law
(D) Cousin
Correct Answer - Option
(B)
Explanation:
Since E is the brother of B
Therefore, A is the father of E
but D is the wife of E.
Hence, D is the daughter-in-law of A.
7) Pointing to a lady a person said, "The son of her only brother is the brother of my wife." How is the lady related to the person?
(A) Maternal aunt
(B) Grandmother
(C) Sister of father-in-law
(D) None of these
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
8) 1. B5D means B is the father of D.
2. B9D means B is the sister of D.
3. B4D means B is the brother of D.
4. B3D means B is the wife of D.
Which of the following means F is the mother of K?
(A) F3M5K
(B) F5M3K
(C) F9M4N3K
(D) F3M5N3K
Correct Answer - Option
(A)
Explanation:
F3M → F is the wife of M
M5K → M is the father of K
Therefore, F is the mother of K.
9) A $ B means A is the father of B; A # B means A is the sister of B; A * B means A is the daughter of B and A @ B means A is the brother of B. Which of the following indicates that M is the wife of Q?
(A) Q $ R # T @ M
(B) Q $ R @ T # M
(C) Q $ R * T # M
(D) Q $ R @ T * M
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
10) If A $ B means A is the brother of B; B * C means B is the son of C; C @ D means C is the wife of D and A # D means A is the son of D, how C is related to A?
(A) Maternal grandmother
(B) Maternal aunt
(C) Aunt
(D) Mother
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Reasoning Department : 31 | Page : 1
Jump to Go
Tags: Reasoning mcqs, important mcqs of Reasoning, Reasoning important Reasoning mcqs, mcqs on Reasoning, important mcqs on Reasoning, mcqs of Reasoning