30000+ Important MCQs for POLICE SI

30000+ MCQs for POLICE SI are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning POLICE SI MCQ Questions.


Learn POLICE SI MCQs with answers [Page 18 of Department 70]

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Physics

172) Which of the statement is incorrect about the simple microscope?

  • (A) Magnification of microscope is inversely proportional to the least distance of distinct vision.
  • (B) A convex lens of microscope with shorter focal length yields higher magnification.
  • (C) Biology students use to see the slides.
  • (D) It is not used for magnification of an object at far away from the observer.
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Magnification of microscope is inversely proportional to the least distance of distinct vision.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Physics

173) Suppose you drive to Delhi (200 km away) at 400 km/hr and return at 200 km/hr. What is yours average speed for the entire trip?

  • (A) Zero
  • (B) 300 Km/hr
  • (C) Less than 300 Km/hr
  • (D) More than 300 Km/hr
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Physics

174) A system undergoes a reversible adiabatic process. The entropy of the system

  • (A) increases
  • (B) decreases
  • (C) remains constant
  • (D) may increase or may decrease
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Physics

175) A narrow white light beam fails to converge at a point after going through a converging lens. This defect is known as

  • (A) polarization
  • (B) spherical aberration
  • (C) chromatic aberration
  • (D) diffraction
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Physics

176) In a room where the temperature is 30°C a body cools from 61°C to 59°C in 4 minutes. The time taken by the body to cool from 51°C to 49°C will be about

  • (A) 4 minutes
  • (B) 6 minutes
  • (C) 5 minutes
  • (D) 8 minutes
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Physics

178) A particle is moving in translatory motion. If momentum of the particle decreases by 10%, kinetic energy will decrease by

  • (A) 20%
  • (B) 19%
  • (C) 10%
  • (D) 5%
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Math

179) A shopkeeper marks his goods 20% above his cost price and gives 15% discount on the marked price. His gain percent is

  • (A) 1%
  • (B) 2%
  • (C) 5%
  • (D) 4%
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

G

Gaurav Lamba • 2.83K Points
Extraordinary Math

180) The marked price of a radio is Rs.4,800. The shopkeeper allows a discount of 10% and gains 8%. If no discount is allowed, his gain per cent will be

  • (A) 25%
  • (B) 22%
  • (C) 18%
  • (D) 20%
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of POLICE SI Department : 70 | Page : 18

Jump to

TAGs: POLICE SI mcqs, important POLICE SI mcqs, important POLICE SI questions, POLICE SI questions, mcq for POLICE SI, important mcq for POLICE SI, mcqs for POLICE SI, mcq questions for POLICE SI, mcq question for POLICE SI, prepare online for POLICE SI