Home
Categories
Geography MCQs
Page 1
Geography MCQ Questions with answers
Here Important Geography MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Geography mcqs in hindi here.
Learn Geography MCQs [Page 1
of Department 25]
1) The impact of the Green Revolution was felt most in the production of
(A) Wheat
(B) Oilseeds
(C) Rice
(D) Pulses
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
2) The Blue Revolution is related with
(A) Milk production
(B) Oilseed production
(C) Food grain production
(D) Fish production
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
3) NABARD was established in the
(A) Fourth Five year Plan
(B) Fifth Five Year Plan
(C) Sixth Five Year Plan
(D) Eighth Five Year Plan
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
4) An objective of the National Food Security Mission is to increase the production of certain crops which are
(A) Rice and wheat only
(B) Rice, wheat, pulses, oil seeds and vegetables
(C) Rice, wheat and pulses only
(D) Rice, wheat, pulses and oil seeds only
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
5) Rashtriya Krishi Vikas Yojna was launched in the year?
(A) 2003
(B) 2004
(C) 2006
(D) 2007
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
6) Which is not a source of Agriculture finance in India?
(A) Co-operative societies
(B) Commercial Banks
(C) Regional Rural Banks
(D) None of these
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
7) National Seed Policy, 2002 is based on the recommendation of
(A) Kelkar Committee
(B) M.V. Rao Committee
(C) Y.V. Reddy Committee
(D) Abhijit Sen Committee
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
8) Which of the following is related to the origin of the earth?
(A) Drift Hypothesis
(B) Thermal- convection hypothesis
(C) Tetrahedral hypothesis
(D) Planetesimal Hypothesis
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
9) It is six months long day in the northern polar region and six months long night in the southern polar region because
(A) Earth is rotating
(B) Earth is inclined towards its orbital plane
(C) Earth is revolving around the sun
(D) Earth is inclined towards its orbital plane
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
10) The term that best describes the shape of the earth is
(A) Sphere
(B) Globe
(C) Ellipse
(D) Geoid
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Geography Department : 25 | Page : 1
Jump to Go
Tags: Geography mcqs, important mcqs of Geography, Geography important Geography mcqs, mcqs on Geography, important mcqs on Geography, mcqs of Geography