Home
Categories
Geography MCQs
Page 10
Geography MCQ Questions with answers
Here Important Geography MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Geography mcqs in hindi here.
Learn Geography MCQs [Page 10
of Department 57]
91) The line on a map connecting points of equal temperature at a given time is
(A) Isotherm
(B) Isthumus
(C) Isobar
(D) Isohyet
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
92) Where does most of the weather phenomena take place?
(A) Tropopause
(B) Stratosphere
(C) Troposphere
(D) Ionosphere
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
93) Which one of the following ocean currents does not occur in Atlantic Ocean?
(A) Canary current
(B) Peru current
(C) Brazil current
(D) Gulf stream
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
94) Which current is responsible for increase in the temperature of the western Europe?
(A) North Equatorial current
(B) Canari current
(C) Gulf stream
(D) Labrador current
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
95) Tsunamis are cuased by
(A) mixing of cold and warm currents
(B) earthquakes
(C) changes in sea level
(D) volcanic eruption
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
96) Coffee is a –
(A) Cool temperate shrub
(B) Tropical shrub
(C) Warm temperate shrub
(D) Sub- tropical shrub
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
97) Contour ploughing helps in –
(A) checking landslides
(B) soil conservation
(C) growing crops
(D) stopping floods
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
98) Which one of the following is an abiotic and renewable resource?
(A) forests
(B) water
(C) livestock
(D) iron ore
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
99) The largest ecosystem of the Earth is –
(A) Biosphere
(B) Lithosphere
(C) Hydrosphere
(D) Biome
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
100) An ecosystem consists of –
(A) carnivorous and herbivorous of an area
(B) a living community and its environment.
(C) all the plants and animals of an area.
(D) producers, consumers and decomposers in a particular area.
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Geography Department : 57 | Page : 10
Jump to Go
Tags: Geography mcqs, important mcqs of Geography, Geography important Geography mcqs, mcqs on Geography, important mcqs on Geography, mcqs of Geography