Home
Categories
Geography MCQs
Page 4
Geography MCQ Questions with answers
Here Important Geography MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Geography mcqs in hindi here.
Learn Geography MCQs [Page 4
of Department 57]
31) 'Flash floods' are associated with
(A) Tornado
(B) Tsunami
(C) Cyclonic storms
(D) Thunderstorms
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
32) Tundras are –
(A) Hot deserts
(B) Cold deserts
(C) Tropical rain forests
(D) Deciduous forests
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
33) Hydraulic Action is a type of erosion caused by –
(A) Running water
(B) Glacier
(C) Wind
(D) None of these
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
34) Which of the following is the newest geological era?
(A) Jurassic
(B) Cretaceous
(C) Triassic
(D) Permian
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
35) The largest forest which covers 25 percent of the world's forest land is
(A) Temperate forests of Europe
(B) Monsoon forest
(C) Taiga forest of Siberia
(D) The Tropical Rain forest
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
36) Which of the following is called the twin of the earth?
(A) Saturn
(B) Mars
(C) Venus
(D) Neptune
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
37) Which amidst the following planets has its orbit closest to Sun?
(A) Venus
(B) Mars
(C) Jupiter
(D) Uranus
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
38) The disconnected lines drawn on a map for showing slope
(A) Hachure
(B) Form lines
(C) Contours
(D) Bench marks
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
39) When Granite rocks get metamorphosed, they form
(A) Slate
(B) Marble
(C) Gneiss
(D) Quartzite
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
40) To which natural vegetation belt do Sal and Teak trees belong?
(A) Mixed forests
(B) Tropical deciduous forests
(C) Equatorial forests
(D) Temperate forests
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Geography Department : 57 | Page : 4
Jump to Go
Tags: Geography mcqs, important mcqs of Geography, Geography important Geography mcqs, mcqs on Geography, important mcqs on Geography, mcqs of Geography