Home
Categories
Geography MCQs
Page 2
Geography MCQ Questions with answers
Here Important Geography MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Geography mcqs in hindi here.
Learn Geography MCQs [Page 2
of Department 57]
11) In which of the following is the Great Barrier Reef located?
(A) Arafura Sea
(B) Bismarck Sea
(C) Solomon Sea
(D) Coral Sea
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
12) Atmospheric temperature increasing at the higher altitudes is called –
(A) Convection
(B) Conduction
(C) Inversion
(D) Radiation
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
13) Which of the following reasons is responsible for lack of vegetation in
the deserts?
(A) Lack of rainfall
(B) High temperature
(C) Absence of B-horizon in the soil
(D) Heavy volume of sands
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
14) Which of the following winds is called anti-trade wind?
(A) Westerlies
(B) Typhoon
(C) Cyclone
(D) Chinook
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
15) The solar radiation coming to Earth is called
(A) Terrestrial radiation
(B) Sunshine
(C) Insolation
(D) Radiant energy
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
16) The rhythmic rise and fall of ocean water twice in a day called –
(A) Water cycle
(B) Wave
(C) Ocean current
(D) Tide
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
17) Waves approaching the shore is known as
(A) Swash
(B) Tsunami
(C) Currents
(D) Tide
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
18) Atoll is a kind of –
(A) inland sea
(B) sandbar
(C) lake
(D) sand-dune
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
19) The deepest ocean of the world is –
(A) Pacific Ocean
(B) Indian Ocean
(C) Arctic Ocean
(D) Atlantic Ocean
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
20) Mountain soil contains a lot of
(A) humus
(B) clay
(C) coase material
(D) iron and aluminium salt
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Geography Department : 57 | Page : 2
Jump to Go
Tags: Geography mcqs, important mcqs of Geography, Geography important Geography mcqs, mcqs on Geography, important mcqs on Geography, mcqs of Geography