Home
Categories
Geography MCQs
Page 7
Geography MCQ Questions with answers
Here Important Geography MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Geography mcqs in hindi here.
Learn Geography MCQs [Page 7
of Department 57]
61) The approximate circumference of the Earth is –
(A) 13,000 km
(B) 20,000 km
(C) 25,000 km
(D) 30,000 km
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
62) Which one of the following is igneous rock?
(A) Limestone
(B) Granite
(C) Marble
(D) Slate
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
63) How many minutes for each degree of longitude does the local time of any place vary from the Greenwich time?
(A) Two minutes
(B) Four minutes
(C) Six minutes
(D) Eight minutes
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
64) The vertical movement of air is termed as –
(A) air mobility
(B) air turbulence
(C) air current
(D) wind
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
65) The atmospheric layer closest to the earth is:
(A) Ionosphere
(B) Troposphere
(C) Hydrosphere
(D) Mesosphere
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
66) Storms of gases are visible in the chromosphere of the Sun during –
(A) Solar eclipse
(B) Lunar eclipse
(C) Anticyclones
(D) Cyclones
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
67) Recharging of water table depends on –
(A) amount of percolation
(B) vegetation of the area
(C) relief of the area
(D) amount of rainfall
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
68) When the moon completely covers the sun, it is known as –
(A) the Antumbra
(B) the Umbra
(C) the Penumbra
(D) None of these
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
69) The planet revolving east to west is
(A) Pluto
(B) Neptune
(C) Uranus
(D) Venus
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
70) The planet emitting green light is
(A) Neptune
(B) Uranus
(C) Venus
(D) Jupiter
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Geography Department : 57 | Page : 7
Jump to Go
Tags: Geography mcqs, important mcqs of Geography, Geography important Geography mcqs, mcqs on Geography, important mcqs on Geography, mcqs of Geography