Home
Categories
Geography MCQs
Page 9
Geography MCQ Questions with answers
Here Important Geography MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Geography mcqs in hindi here.
Learn Geography MCQs [Page 9
of Department 57]
81) Blizzards are characteristic features of—
(A) temperate region
(B) Antarctic region
(C) tropical region
(D) equatorial region
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
82) Density of the earth's atmosphere is highest in the –
(A) Ionosphere
(B) Mesosphere
(C) Stratosphere
(D) Troposphere
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
83) Which of the following absorbs part of the insolation and preserves earth's radiated heat?
(A) Carbon-dioxide
(B) Water vapour
(C) Nitrogen
(D) Oxygen
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
84) The humidity of air depends on –
(A) Temperature
(B) Location
(C) Weather
(D) All of the above
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
85) The temperature increases rapidly above –
(A) Troposphere
(B) Stratosphere
(C) Exosphere
(D) Ionosphere
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
86) Marble is the metamorphosed form of
(A) Limestone
(B) Sandstone
(C) Basalt
(D) Shale
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
87) The highest mountain peak of the Himalayas is situated in—
(A) China
(B) Nepal
(C) Tibet
(D) India
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
88) The term 'epicentre' is associated with
(A) Landslides
(B) Cyclones
(C) Volcanoes
(D) Earthquakes
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
89) Vocanoes are scattered –
(A) mainly along young fold mountains
(B) on the islands
(C) only along the coasts
(D) all over the world
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
90) Which of the following minerals are required for smelting iron ore?
(A) Limestone and gypsum
(B) Manganese and limestone
(C) Limestone and coal
(D) Gypsum and coal
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Geography Department : 57 | Page : 9
Jump to Go
Tags: Geography mcqs, important mcqs of Geography, Geography important Geography mcqs, mcqs on Geography, important mcqs on Geography, mcqs of Geography