Home
Categories
Geography MCQs
Page 8
Geography MCQ Questions with answers
Here Important Geography MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Geography mcqs in hindi here.
Learn Geography MCQs [Page 8
of Department 57]
71) The light from the Sun reaches the Earth in about—
(A) 8 seconds
(B) 8 minutes
(C) 10 seconds
(D) 10 minutes
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
72) Trees are leafless for a shorter or longer season of the year in:
(A) Deciduous forest
(B) Scrub jungle forest
(C) Mangrove forest
(D) Evergreen forest
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
73) The area reserved for the welfare of wild life Is called –
(A) Botanical garden
(B) National Park
(C) Forest
(D) Sanctuary
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
74) There is a need to keep larger area under forests for –
(A) geological balance
(B) raising precipitation
(C) protecting wildlife
(D) absorption of carbon dioxide
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
75) Which one of the following methods of soil conservation is most effective in arid areas?
(A) Terracing
(B) Gully plugging
(C) Shelter belt
(D) Mulching
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
76) Which one of the following does not cause soil erosion?
(A) Overcropping
(B) Weathering
(C) Deforestation
(D) Deflation
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
77) The deepest surface depression on the earth is –
(A) Bentley Subglacial
(B) Tonga-Kermadec Trench
(C) Mariana Trench
(D) Kurile Trench
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
78) Which one of the following is not a cold ocean current?
(A) California
(B) Oyashio
(C) Kuroshio
(D) Ganaries
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
79) Which one of the following has the highest wind velocity?
(A) Tornado
(B) Cyclone
(C) Hurricane
(D) Typhoon
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
80) Hailstorms are caused due to –
(A) freezing
(B) sublimation
(C) convection
(D) condensation
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Geography Department : 57 | Page : 8
Jump to Go
Tags: Geography mcqs, important mcqs of Geography, Geography important Geography mcqs, mcqs on Geography, important mcqs on Geography, mcqs of Geography