Home
Categories
Geography MCQs
Page 5
Geography MCQ Questions with answers
Here Important Geography MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn Geography mcqs in hindi here.
Learn Geography MCQs [Page 5
of Department 57]
41) Which of the following types of soil is best suited for cotton
cultivation?
(A) Mountain
(B) Laterite
(C) Red
(D) Black
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
42) The soil which originate under tall- grass prairie vegetation is called–
(A) Terra rosa soils
(B) Chernozem soils
(C) Chestnut soils
(D) Black soils
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
43) Which of the following oceans has the shape of the English alphabet S?
(A) Pacific Ocean
(B) Atlantic Ocean
(C) Indian Ocean
(D) Arctic Ocean
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
44) Which from the following, is a landlocked sea?
(A) Aral Sea
(B) Greeland Sea
(C) Arafura Sea
(D) Timor Sea
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
45) Two seas or water-bodies connected by a narrow stretch of water is known as a
(A) Isthmus
(B) Peninsula
(C) Strait
(D) Bay
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
46) The rapidly growing mass of phytoplankton coveting the surface water of a lake or pond is known as
(A) Water hyacinth
(B) Water pollution
(C) Water bloom
(D) Eutrophication
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
47) Dumping of solid waste in lowlying areas earth cover is called as :
(A) Incineration
(B) Composting
(C) Open dumping
(D) Sanitary land filing
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
48) The cause of loss of forest cover is –
(A) Toursim & pilgrimage
(B) Increasing population
(C) Building Industry
(D) Agriculture
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
49) Coastal Andhra Pradesh and Orissa often face natural disasters due to –
(A) Tornadoes
(B) Landslides
(C) Earthquakes
(D) Cyclones
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
50) Which of the following is an alternative theory to the Big Bang theory developed in 1948, stating that the universe does not change even though it is expanding over time?
(A) Eternal Inflation
(B) Mirror Universe
(C) Steady State Universe
(D) Oscillating Universe
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of Geography Department : 57 | Page : 5
Jump to Go
Tags: Geography mcqs, important mcqs of Geography, Geography important Geography mcqs, mcqs on Geography, important mcqs on Geography, mcqs of Geography