Home
Categories
History MCQs
Page 1
History MCQ Questions with answers
Here Important History MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn History mcqs in hindi here.
Learn History MCQs [Page 1
of Department 66]
1) Who was the Governor-general of India during the Revolt of 1857?
(A) Lord Dalhousie
(B) Lord Mayo
(C) Lord Ripon
(D) Lord Canning
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
2) After leaving the Congress, Subhash Chandra Bose formed, in 1939, his own party, named
(A) Socialist-Congress Bloc
(B) Forward Bloc
(C) Revolutionary Socialist Bloc
(D) Socialist Bloc
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
3) hich Indian statesman usedthese magic words, "Long years ago we made a tryst with destiny, and now the time comes when we shall redeem our pledge
(A) Mohandas Karamchand Gandhi
(B) Sardar Vallabhbhai Patel
(C) Netaji Subhas Chandra Bose
(D) Jawaharlal Nehru
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
4) The first Indian selected for Indian Civil Service was:
(A) Satyendranath Tagore
(B) Lala Lajpat Rai
(C) Sarojini Naidu
(D) Surendra Nath Banerji
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
5) The Simon Commission was formed to review
(A) a Constitution for India
(B) the position of the viceroy
(C) fitness of India for further reforms
(D) Legislatures of India for further
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
6) Satyagraha finds expression in
(A) Communal riots
(B) Non-cooperation
(C) Armed conflicts
(D) Sudden outbursts of violence
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
7) The Muslim League advocated a separate Muslim State
(A) At its birth in 1906
(B) During the Khilafat Movement
(C) In 1930, when it opposed the Civil Disobedience Movement
(D) At the Lahore Session of 1940
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
8) Who was the Chairman of the Partition Council?
(A) V. P. Menon
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Lord Mountbatten
(D) M. A. Jinnah
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
9) Which among the following Congress sessions was known for concession of separate electorates for the Muslims by the Congress Party?
(A) 1913 Karachi Session
(B) 1915 Bombay Session
(C) 1916 Lucknow Session
(D) 1917 Calcutta Session
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
10) Who was the president of INC at the time of independence?
(A) Gandhi
(B) JB Kripalani
(C) Sarojini Naidu
(D) None of the above
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of History Department : 66 | Page : 1
Jump to Go
Tags: History mcqs, important mcqs of History, History important History mcqs, mcqs on History, important mcqs on History, mcqs of History