Home
Categories
History MCQs
Page 5
History MCQ Questions with answers
Here Important History MCQ questions are added which are frequently asked in almost all the examinations. You can check the correct answer of any question on clicking the show answer button or on option itself. The Correct answer will be displayed below. You can share any question with your friends on whatsapp by tapping whatsapp button.
Learn History mcqs in hindi here.
Learn History MCQs [Page 5
of Department 66]
41) Khilafat Movement was connected with which of the following?
(A) Iran
(B) Saudi Arabia
(C) Egypt
(D) Turkey
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
42) In which year, Berlin Committee was formed?
(A) 1910
(B) 1912
(C) 1914
(D) 1916
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
43) On which date, Partition plan was announced by Mountbatten?
(A) 2 July, 1947
(B) 3 June, 1947
(C) 27 April, 1947
(D) 15 March, 1947
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
44) Who among the following was/ were associated with the revolutionary movement in Bengal in early 1930s?
(A) Kalyani Bhattacharjee
(B) Latika Ghosh
(C) Kalpana Dutta
(D) All of the above
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
45) The State Jhansi was made a part of the British Empire in India through
(A) War against Rani Lakshmi Bai
(B) Doctrine of Lapse
(C) Policy of Subsidiary Alliance
(D) None of the above
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
46) Mountbatten Plan (June 1947) provided for a referendum in which of the following province?
(A) Punjab
(B) North-West Frontier Province
(C) Sindh
(D) Baluchistan
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
47) ‘There are no politics devoid of religion’ is stated by:
(A) Jaya Prakash Narayan
(B) Mahatma Gandhi
(C) Vinoba Bhave
(D) Jawharlal Nehru
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
48) Who said, “Give me Blood, I will give you Freedom”?
(A) Lala Lajpat Rai
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Subhash Chandra Bose
(D) Sardar Vallabhbhai Patel
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
49) Who is known as the ‘Father of Indian Unrest’?
(A) Anant Singh
(B) Dadabhai Naoroji
(C) Bhagat Singh
(D) Bal Gangadhar Tilak
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
50) Who among the following leaders was not a founding member of the Hindustan Socialist Republican Army?
(A) Ajoy Ghosh
(B) Jatin Das
(C) Bhagat Singh
(D) Badruddin Tyabji
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of History Department : 66 | Page : 5
Jump to Go
Tags: History mcqs, important mcqs of History, History important History mcqs, mcqs on History, important mcqs on History, mcqs of History